Räntesänkningar, miljarder i banklån och stöd till utvecklare har inte lyckats få igång efterfrågan på bostäder i Kina.
Kinas fastighetskris kommer skaka ekonomin i flera år
Många ekonomer tror att Kinas fastighetskris inte kan bli mycket värre och att de miljardstimulanser som ännu inte lyckats skapa någon efterfrågan på bostäder kommer att få effekt i år eller nästa år, det rapporterar Bloomberg.
Mitt i den ekonomiska nedgången och nedstängningar på grund av Kinas noll-covid-strategi, är bopriser och försäljningen av bostäder trög. En undersökning som Kinas centralbank nyligen genomförde visar att 73 procent av landets hushåll förväntar sig att fastighetspriserna på kort sikt kommer vara oförändrade eller sjunka.
Vill göra bostäder mer överkomliga
På söndag samlas ledarna för Kinas kommunistparti för sin femårskongress och bostadsmarknaden är då en viktig fråga. Partiets politik syftar till att minska kreditrisken och göra bostäder mer överkomliga i “det gemensamma välståndets” namn.
I Kina står fastigheter för cirka en tredjedel av den inhemska produktionen och för nästan 40 procent av hushållens tillgångar så det blir svårt för Kinas ledning att få ordning på fastighetskrisen utan att utlösa en finansiell kris.
Åtgärder har inte återställt förtroendet för sektorn
Kinesiska politiker är angelägna att hantera prisfallet på bostäder och bland de senaste åtgärderna är att centralregeringen tillåter att ett flertal städer sänker bolåneräntorna. Finansiella tillsynsmyndigheter har sagt till landets största statsägda banker att erbjuda minst 600 miljarder yuan, drygt 948 miljarder kronor, i finansiering till fastighetsbranschen.
Regeringen har till och med erbjudit en sällsynt skattelättnad till personer som köper ett nytt hem inom ett år efter försäljning. Hittills har ingen av åtgärderna lyckats återställa förtroendet för fastighetssektorn.
Den här veckan visar en analys av Internationella valutafonden att 45 procent av byggherrarna i Kina kanske inte kan täcka sina skuldförpliktelser med inkomster och att 20 procent av dem kan bli insolventa om deras tillgångar värderas med aktuella fastighetspriser.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Kinas noll-covidstrategi minskar konsumtion och resande
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.