Nu ska hybridobligationerna omförhandlas. Det blir nästa stora utmaning för fastighetsbolagen. Skuldinstrumentet har varit ett smart sätt att hålla nere belåningsgraden på pappret – men nu står man inför en kalldusch, skriver nyhetssajten Affärsvärlden.
Här kommer fastighetsbolagens nästa stora kalldusch
Hybridobligationer har varit ett skuldinstrument för bland annat fastighetsbolag att hålla nere belåningsgraden. Dessutom löper avtalen över lång tid – årtionden eller mer.
Omförhandling efter fem år
Men nu närmar sig den första femårsbesiktningen för fastighetsägarna. Och det kan bli blodigt, varnar Affärsvärlden som talat med flera experter.
Hybridobligationen är en mellanting av eget kapital (aktieägarnas pengar) och skulder. Ratinginstituten räknar endast halva obligationen som skuld och den andra halvan som eget kapital. Det gör att det kan få fastighetsbolagens belåningsgrad att se bättre ut.
Högre ränta än andra lån
Räntan har varit högre på obligationerna än på andra lån – 3 procent. Men under den period vi nu lämnat bakom oss med rekordlåga räntor har det inte gjort så mycket. Det kan däremot innebära en räntechock när de nu ska förhandlas om.
Enligt Michael Andersson, kreditanalytiker på Handelsbanken, sitter fastighetsbolagen i något av en rävsax där de måste välja mellan att hålla ratinginstituten eller investerarkollektivet nöjda.
”Hybridobligationer har setts som ett billigt sätt att ta in eget kapital. Många bolag har emitterat hybrider för att kunna finansiera tillväxt”, säger Michael Andersson till affärsvärlden.
Belåningsgraden vill fastighetsbolagen behålla på en låg nivå eftersom man på det sättet kan behålla en hög rating. Bolag med hög rating får låna pengar billigare för andra investeringar.
“Finansiell dopning”
Affärsvärlden har kallat modellen för “finansiell dopning” – och även om löptiden för hybridobligationer är rekordlånga – ofta 70 eller 80 år, så kan de köpas tillbaka av bolagen redan efter fem eller sex år.
Då räknas också kupongräntan om och hybridobligationen omklassas som 100 procent skuld.
Fastighetsbolagen i en riktig rävsax
Om fastighetsägarna väljer att behålla hybriden räknas räntan upp – och ratinginstituten kommer att räkna ner värdet på bolaget. Det riskerar att bli dyrt, och påverka ratingen negativt.
Ett annat alternativ är att bolagen säljer sina fastigheter för att frigöra kapital och köpa tillbaka hybriden.
Läs mer fastighetsbolagen:
Fastighetsbolagen en “tickande bomb”
Halva börsvärdet borta för fastighetsbranschen
LÄS ÄVEN: Oväntade vändningen: Idag är elpriset lägre än i fjol
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.