Fastighetsbolagen måste skrapa fram 500 miljarder kronor på något vis, för att betala lån som förfaller. Finansinspektionen: “Vi har varnat för det här”.
Finansinspektionen: Fastighetsbolag måste betala 500 miljarder
“Vi har under ett antal år varnat för att de här bolagen är väldigt skuldsatta och därför blir räntekänsliga. Nu testas den här situationen”, säger Henrik Braconier, chefsekonom Finansinspektionen till Sveriges Television på torsdagen.
Tappat 60 procent av aktievärdet
Fastighetsbolagen har i många fall tappat hälften, eller uppåt 60 procent av sitt aktievärde under året som gått. Bolagen har likviditetsproblem eftersom man byggt upp enorma skuldberg under en period då räntorna var praktiskt taget noll. När räntan nu stiger kommer bolagen att få det svårt att investera i nya fastigheter.
Men faktum är att räntekostnaderna nu är så pass höga att det blir svårt även att betala dem. Och trots fullsatta hyreshus och kontorskåkar kan de kommande åren bli ett blodbad inom fastighetsbranschen.
Lånat hundratals miljarder
Räntan på lån utan säkerhet – så kallade obligationslån, har sjudubblats på mindre än ett år. Och det är tyvärr den vanligaste låneformen. Vid årsskiftet kostade lånen 1 procent i ränta. Obligationslånen kommer nu kosta sammanlagt 100 miljarder kronor för fastighetsbranschen att betala av – varje år fram till och med 2026. Det är sammanlagt 500 miljarder kronor, säger kreditvärderingsinstitutet Moodys till SVT.
“Det är en risk för samhället. Vanligt folk kommer stå för räkningen”, säger Finansinspektionens Henrik Braconier, rapporterar SVT på sin hemsida.
Läs mer om fastighetsbolagens miljarder:
Telekomjätten äventyrar rikets säkerhet: ”Åsidosatt skyldigheter”
Sernekes skrytbygge högre än Turning Torso
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.