FI:s nya generaldirektör Daniel Barr råder banker att vara restriktiva med lån till fastighetsbolag – oavsett om ett fastighetsbolag är på fallrepet och hotar att krascha.
FI-chefen: Inte vårt ansvar att rädda fastighetsbolag
Turbulensen i fastighetsbolagen i spåren av räntehöjningarna, särskilt krisen i Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), blottar den höga belåning som de kommersiella företagen i sektorn hukar under.
Läs även: Ilija Batljans bolagssfär skakar i toppen
Läs mer: Skuldberget över 70 miljarder: Risk för konkurs
Missa inte: SBB:s kollaps kan utlösa skräckscenario
Daniel Barr är medveten om att det är hård press på företagen och att även den makroekonomiska tillbakagången bidragit till detta vid sidan av prisfallen på fastigheter.
FI-chefens budskap till bankerna: Var försiktig med lån
Fastighetsbolagen har stora krediter hos bankerna och Daniel Barr rekommenderar bankerna, säger han till Svenska Dagbladet, att “vara lite försiktiga med att ge nya lån till fastighetsbolagen”.
Han efterlyser också “ordentliga kreditprövningar” innan lån beviljas och varnar för att kontentan annars kan bli kreditförluster för bankerna.
“Vi har inget tillsynsansvar över fastighetsbolagen”
Men att banker ska gå omkull tror han inte, de är för välkapitaliserade för det, enligt FI-chefen som däremot är bestämd på en punkt: att det inte är bankernas uppgift att rädda fastighetsbolag som hotas av konkurs med lån.
“Det kan säkert ske, men det är inte vårt ansvar. Vi har inget tillsynsansvar över fastighetsbolagen”, säger Daniel Barr i SvD-artikeln.
Till saken hör, vilket tidningen påpekar, att skuldsatta fastighetsbolag var orsaken till den tidigare finanskrisen (fastighetskrisen) i Sverige i början av 1990-talet, och att samma sak drabbade SEB och Swedbank i Baltikum i finanskrisen.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.