Fastighetsindexet OMX Stockholm Real Estate-index faller med runt 3,2 procent på fredag förmiddag. Detta efter att fastighetsindex tog ett glädjeskutt på börsen under torsdagseftermiddagen. Det kan innebära omstrukturering i fastighetssektorn – vilket kan komma att innefatta konsolideringar, uppköp och eventuella konkurser, säger Cecilia Hermansson, nationalekonom och forskare i fastighetsekonomi och finans vid KTH.
Fastighetskrasch på OMX: "Kris i flera företag"
“Marknaden svänger mycket just nu. Många av dessa aktörer har levt på lånade pengar, men inte från banker”, säger Cecilia Hermansson.
Det skakar i hela fastighetssektorn – en bransch som historiskt lånat stora summor pengar och vars utgifter nu stiger hastigt i och med räntehöjningarna.
“Något eller några företag kan komma att gå i konkurs”, säger Cecilia Hermansson.
Börsen rusade på torsdagen…
Efter att fastighetsägaren Roger Akelius på torsdagseftermiddagen köpte Castellumaktier till ett värde av över fyra miljarder kronor rusade fastighetsindex uppåt fyra procent, vilket lyfte hela Stockholmsbörsen.
Akelius är nu största ägare i Castellum, som var torsdagens stora vinnare. Även Corem, Wallenstam och Balder gick upp. Det var Rutger Arnhults ägarbolag M2 som sålde det mesta av aktieinnehavet i Castellum till Akelius.
…Men föll på fredagen
På fredagsförmiddagen rasade emellertid fastighetsindex igen. Värst går det för Corem och Logistea som backar runt 5 procent samt K2A som backar över 4 procent och Castellum, som backar över 3 procent.
Skuldtung sektor
Enligt Cecilia Hermansson har det pågått en längre tid att fastighetsägarna lånat pengar mot väldigt låga räntor. När räntorna nu stiger innebär det stora utgifter för bolagen samtidigt som det blir allt svårare att få nya lån. De företag som har en väldigt stor skuldsida försöker att få ordning på det när kalkylerna inte längre går ihop.
Arnhulst sålde då sitt innehav i Castellum och beskrev i Dagens Industri det som att han inte hade något val.
Kan leda till konkurser
Eftersom det mesta av fastighetsbolagens krediter inte kommer från banklån utan från köp med obligationer i Sverige och Europa kan det innebära att de ekonomiska i exempelvis Sverige uteblir eller fördröjs.
“Det kan leda till konsolideringar och eventuella konkurser” säger Cecilia Hermansson.
Men man behöver inte se fredagens mörka siffror som oroväckande för hela branschen – nödvändigtvis.
“Vi har ännu inte hela bilden. Det finns faktorer som vi inte räknat med. Men som det ser ut nu så är det ännu inte en kris för branschen även om det såklart kan vara det för enskilda fastighetsbolag som tvingas sälja av stora innehav i panik. Men andra bolag kan gynnas”.
Kan påverka bostadsbyggandet
På sikt kommer det troligen innebära negativ påverkan på exempelvis bygget av fastigheter.
“Det senaste årtiondets bostadsbyggande har gjorts på lånade pengar med väldigt låga räntor. När bolagen nu får det svårare att både betala de gamla lånen och nya lån dessutom blir dyrare kommer det troligen innebära att fastighetsinvesteringar och andra fastighetsbyggen minskar”.
“Dansar tills musiken tystnar”
Att lånefesten en dag skulle få ett slut visste man redan. Ändå fortsatte bolagen att låna billigt, i vetskap att man skulle få det svårt att betala lånen om räntan höjs.
Varför gjorde man det då?
“Det är lite som innan finanskrisen. Man visste att det skulle komma ett slut. Men man dansade vidare tills musiken tystnade”, säger Cecilia Hermansson.
Att fastighetsbolagen lånat pengar via obligationer kan innebära att bankerna inte drabbas lika hårt omedelbart. Men om obligationslånegivarna i Sverige och Europa i sin tur lånat pengar av banker kan det på sikt även påverka finanssektorn.
“Det kan bli en sorts dominoeffekt. Det får vi se”, säger Cecilia Hermansson.
Läs även:
Fortsatt fallande bostadspriser
Semesterbostäderna ner 42 procent
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.