Miljardnedskrivningar hotar de svenska fastighetsbolagen, enligt bedömare – en aktiechef beskriver det som “dropptortyr”.
Aktiechef spår "dropptortyr" i fastighetsbolagen
Mest läst i kategorin
Det höga räntetrycket väntas sätta press på företagens resultatrapporter och bokslut.
Det skriver TT i en artikel på Di.se där Ålandsbankens aktiechef Lars Söderfjell liknar det vid “dropptortyr” då han tror att fastighetsbolagen portionerar upp sina nedskrivningar under några kvartal med “ett par procent här och där åt gången”.
Dock tror han att det för en del av bolagen handlar om miljardnedskrivningar, även om några av fastighetsjättarna redan i Q3-rapporterna skrev ner sina värden.
Beskriver det som reningsbad för fastighetsbolagen
Marknaden tycks ha tagit höjd för att fastighetsvärden på möjliga 15 procent, sett till dagens värden, skrivs ned, enligt Anders Kvist, senior rådgivare på Finansinspektionen, FI, uppger TT och kallar det för en reningsbad.
Riskpremien för nya lån är dessutom högre på grund av räntetrycket, vilket väntas kosta bolagen uppskattningsvis 100-140 miljarder kronor om året obligationslånen ska läggas om.
Och detta drabbar då särskilt fastighetsbolag med låga kreditbetyg.
För de pressade fastighetsbolagen är en rad åtgärder nödvändiga för att komma på rätt köl och avvärja riskerna.
Dagens PS har tidigare berätta med hänvisning till internationell affärspress att svensk fastighetssektor bedöms vara den mest riskexponerade i Europa och är en tickande bomb (se länk under artikel).
I motsats till katastrofåret 2022 har svenska fastighetsbolag i år dock rivstartat på börsen.
Läs även: Hotet mot ekonomin – Sveriges läge värst i EU
Läs mer: Analys: Svenska fastighetsbolag tickande bomb i Europa
Missa inte: Här kommer fastighetsbolagens nästa stora kalldusch
Läs också: Svenska fastighetsaktier rasar brutalt under året
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.