Dagens PS

Fastighetsägarna: Balders hyresavtal är orimligt

Hyresgästföreningen är motpart i många hyresförhandlingar och de största avtalen förhandlas med Fastighetsägarna och allmännyttan
Hyresgästföreningen är motpart i många hyresförhandlingar och de största avtalen förhandlas med Fastighetsägarna och allmännyttan. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2022Publicerad: 23 nov. 2022

Fastighetsägarna tycker att Balders avtal med Hyresgästföreningen om en hyreshöjning på 3,25 procent i Stockholm är helt orimligt. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
PS Studio

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

12 dec. 2024

Balder är inte medlemmar i Fastighetsägarna och branschorganisationens chefekonom, Tomas Ernhagen, säger att de inte kommer ta hänsyn till Balders uppgörelse i sina förhandlingar, det rapporterar Fastighetsvärlden.

Balder är nöjda med hyresavtalet

Fastighetsägarna Stockholm har under hösten sänkt sin ambition om att höja hyrorna med 25 procent, till 9,3 procent. Balder har kommit överens med Hyresgästföreningen om en genomsnittlig höjning på 3,25 procent.

“Vi är nöjda med överenskommelsen givet det rådande omvärldsläget. Samtalen har varit konstruktiva och präglade av förståelse för både hyresgästers och hyresvärdens situation, säger Niklas Dabrowski förhandlare och kundrelationsansvarig på Balder, till Fastighetsnytt.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Fastighetsägarna är inte nöjda

Fastighetsägarnas Tomas Ernhagen tycker dock inte att Balders överenskommelse är bra.

”I relation till den enorma ökningen vi ser på räntor och fjärrvärme och andra kostnader som drabbar förvaltare av hyreslägenheter så är det orimligt lågt”; säger han till Dagens Industri.

Han tycker inte att Balders och Hyresgästföreningens avtal i Stockholm borde påverka Fastighetsägarnas förhandlingsläge.

Motpart i många hyresförhandlingar

ANNONS

Hyresgästföreningen är motpart i många hyresförhandlingar och de största avtalen förhandlas med Fastighetsägarna och allmännyttan.

Hyresgästföreningens förhandlare Sanna Kolk menar att de fastighetsägare som vill höja hyran den 1 januari behöver bli klara med hyresförhandlingen ganska snart.

De som inte enas om avtalen innan nyår kan inte höja hyrorna den 1 januari, då kan i ställer retroaktiva hyreshöjningar göras, vilket också måste förhandlas.

Vill teckna liknande avtal med andra

Sanna Kolk anser att det även för hyresgästerna är viktigt att hyresförhandlingarna blir klara i tid på grund av den oro för ekonomin som många känner.

”3,25 procent är också oerhört högt, men vi inser samtidigt att vi är i en väldigt speciell ekonomisk situation”, säger hon till Di.

Hon påpekar att hon inte är nöjd men tillägger att i den rådande situationen hoppas Hyresgästföreningen att så snart som möjligt kunna teckna liknande avtal med andra aktörer, det skriver Di.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Höjd hyra: Balder och Hyresgästföreningen överens

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]