Dagens PS

Fallande PMI-siffor i Europa och Asien

Fallande PMI-siffor i Europa och Asien
Eurozonens PMI föll till 45,0 i september, vilket indikerar en fortsatt nedgång i fabriksproduktionen. (Foto: Robert Granström / SCANPIX / TT)
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 02 okt. 2024Publicerad: 02 okt. 2024

Tillverkningsindustrin i både Europa och Asien visar fortsatt svaghet i september, med fallande PMI-siffror och minskad efterfrågan. Samtidigt sjunker inflationen i eurozonen till 1,8 procent, vilket ökar pressen på Europeiska centralbanken att överväga nya räntesänkningar för att stimulera ekonomin.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Tillverkningssektorn världen över fortsätter att visa tecken på nedgång, med svag global efterfrågan och ekonomisk osäkerhet som pressar tillväxten. 

Största nedgången i år

I eurozonen föll HCOB:s slutliga inköpschefsindex PMI (purchasing managers index) till 45,0, vilket markerar den största nedgången i år.

Tyskland, Europas största ekonomi, upplevde sin största försämring på 12 månader. Den preliminära prognosen för eurozonen var 44,8, vilket understryker den fortsatta nedgången i tillverkningssektorn. En nivå över 50 indikerar en expansion.

“Tillverkningssektorn ser fortfarande mycket svag ut,” säger Natasha May, ekonom vid JP Morgan Asset Management till Reuters, återger Fast Company.

Samtidigt sjönk inflationen i eurozonen till 1,8 procent i september, vilket är under Europeiska centralbankens (ECB) inflationsmål på 2 procent. Denna nedgång stärker argumenten för en ny ränteavssänkning, som Christine Lagarde, ECB:s chef har signalerat för att stötta ekonomin.

Avmattning i Asien 

Även Asien påverkas. Kinas PMI sjönk till 49,3 i september från 50,4 i augusti, vilket är den lägsta siffran sedan juli 2023.

Japan såg också en försämring, med PMI som sjönk till 49,7 från 49,8, och Taiwans PMI föll från 51,5 till 50,8, vilket visar en avmattning i tillväxttakten.

ANNONS

Den globala efterfrågan på export har minskat kraftigt, och osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen i Mellanöstern kan ytterligare förvärra situationen.

“Den globala efterfrågan förväntas förbli svag de kommande månaderna,” konstaterar Shivaan Tandon, marknadsekonom på Capital Economics.

De svaga siffrorna sätter ytterligare press på beslutsfattare, både i Europa och Asien, att agera för att stötta tillväxten och motverka den negativa trenden i tillverkningssektorn.

Läs också:

Lägsta PMI-siffran i Europa sedan pandemin. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Reporter på Dagens PS via nyhetsbyrån Finwire.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Reporter på Dagens PS via nyhetsbyrån Finwire.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS