Det verkar råda dubbla måttstockar på ett av Sveriges största fackförbund, Unionen. Samtidigt som man vill få företag att följa den svenska modellen så menar anställda på fackförbundet att det inte finns något riktigt kollektivavtal där.
Fackets dubbelmoral – "Unionen har inget kollektivavtal"
Mest läst i kategorin
Tidningen Arbetaren rapporterar att anställda på Unionen menar att fackförbundet inte har något riktigt kollektivavtal. Detta trots att de både påstår sig ha kollektivavtal när de anställer och att de är i konflikt med företag som inte vill teckna kollektivavtal.
Saken har nått dagens ljus efter att anställda har kritiserat Unionen för att inte vilja teckna kollektivavtal. Samma Unionen som drivit en omstridd förhandling med Klarna för att få till ett avtal där och som nu tagit strid med Tesla.
Unionen menar att det finns ett avtal mellan parterna som är att betrakta som ett kollektivavtal.
Blockad mot Tesla
Unionen är inte främmande för att kämpa för att den svenska modellen ska gälla. Nu senast har man anslutit sig i fackens kamp för att tvinga Tesla att teckna kollektivavtal genom att varsla om blockad mot den stora elbilstillverkaren.
IF Metalls strejk på amerikanska elbilstillverkaren har pågått i ett halvår. En rad fackförbund här och i andra länder har bidragit till konflikten med egna sympatiåtgärder.
ST var det enda tjänstemannaförbundet som har deltagit – fram tills nyligen, när Unionen varslade om blockad mot en underleverantör som gör besiktningar åt Tesla.
Senaste nytt
Inget kollektivavtal för Unionen
“Jag tror många inte förstår att vi inte har ett kollektivavtal. När de sedan inser att Unionen tecknat villkor med sig själva blir många förvånade”, säger en anonym anställd på förbundskontoret till Arbetaren.
Istället för att ha ett kollektivavtal med ett annat fackförbund har Unionen löst ett lokalt avtal, skriver Arbetaren. Uppgörelsen påminner om ett kollektivavtal och man menar att man på så vis följer den svenska modellen.
Unionen själva anser att lösningen blir bättre för båda parterna, men så försvarade Klarna sin gamla lösning som fått kritik – av Unionen.
Pressade Klarna till kollektivavtal
Klarna hade menade att deras egna lösning gynnade de anställda mer än ett kollektivavtal. Men facket höll inte med och tvingade genom strejkhot och hårda förhandlingar Klarna till att teckna kollektivavtal tillslut.
Nu verkar det som att samma idéer inte skulle gälla hos Unionen själva.
När de anställda vill lösa ett riktigt kollektivavtal med ett annat fackförbund säger alltså Unionen nej.
“De menade att vi har ett kollektivavtal och att det då råder fredsplikt, och att vi inte får strejka. Men det går emot strejkrätten, med tanke på att vi inte har ett korrekt kollektivavtal”, säger en annan anställd, som vill vara anonym, till Arbetaren.
Svarar på kritiken
I ett mejl till Arbetaren svarar Unionen på kritiken. De menar att modellen fungerar bra för för de anställda.
“Facklig samverkan är den centrala fackliga organisation som vi har på Unionen. Facklig samverkan har en egen styrelse och stadgar. FAU är arbetsgivarorganisationen, även den har en egen styrelse och egna stadgar. Det är mellan Facklig samverkan och FAU som det tecknats kollektivavtal samt samverkansavtal för anställda på Unionen och Unionens bolag. Det finns även en förhandlingsordning mellan parterna.
Den modell som vi tillämpar på Unionen är därmed en kopia på den modell som tillämpas mellan medlemmar i Svensk Näringsliv och medlemmar i LO/TCO/SACO”, uppger Unionens HR-chef Anna Bergqvist.
Delade meningar om Unionens lösning
Unionen har svarat Dagens PS och menar att deras lösning är att likställa med ett kollektivavtal, något som experterna som Arbetaren har talat med ifrågasätter.
“Facklig samverkan är enligt deras egna uppgifter en facklig organisation. Därmed skulle avtalen kunna vara kollektivavtal. Samtidigt kan tyckas att konstruktionen ger ett intryck av ”inavel”, eftersom allt sker inom Unionens egen organisation” säger Tommy Iseskog, arbetsrättsjuristen som Arbetaren pratat med.
Han menar att Unionens upplägg är tveksamt ur ett arbetsrättsligt perspektiv och fortsätter:
“I vilket fall är konstruktionen märklig utifrån partsrollerna på svensk arbetsmarknad, det vill säga att det ska finnas en tydlig arbetsgivarroll och en lika tydlig facklig roll. För mig som utomstående betraktare ger konstruktionen intryck av att Unionen vill vara både arbetsgivare och arbetstagarorganisation på samma gång.”
“Det här skulle kunna vara ett sätt att komma runt att man inte träffar kollektivavtal med sig själv. Det normala är att de anställda är med i en annan facklig organisation som har en klubb. Till exempel kanske anställda på Byggnads är med i ett annat fack”, säger Tommy Iseskog.
Läs mer: Nya förhandlingar mellan Tesla och facket. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.