Börsrasen i världen, däribland i Stockholm och Oslo, kan vara en signal om att det är på väg att vända. “Måndagens urblåsning är ett typiskt tecken på hur det brukar se ut när börsfall avslutas – nämligen med en rejäl smäll.” Det skriver Ulf Petersson på Dagens Industri med anledning av det som nu utspelar sig på aktiemarknaden.
Expertkommentar: "Allt är inte nattsvart"
Mest läst i kategorin
“En olycka kommer sällan ensam”, konstaterar han och pekar på att coronaviruset länge skakat marknaden – och fortsätter göra det – samtidigt som finansvärlden nu drabbas av en oljechock med prisras på 30 procent efter Opec-mötet i helgen som slutade med ett haveri i samtalen mellan Saudiarabien och Ryssland och som fått Saudiarabien att dra i gång ett priskrig kring det svarta guldet.
För Stockholmsbörsen resulterade det här på måndagsmorgonen i ett av de största fallen någonsin i en inledande handel med ras på omkring 7 procent för storbolagsindexen.
“Det betyder att börsen på drygt en månad har fallit med 20 procent”, skriver Ulf Petersson i Di.
Men det behöver inte vara god natt för det, resonerar han.
“Måndagens urblåsning är ett typiskt tecken på hur det brukar se ut när börsfall avslutas, nämligen med en rejäl smäll.”
Han utesluter inte att det som sker nu kan vara sluttampen på månadens dramatiska kursfall.
“Ett skäl till det kan vara att ett oljepris på 30 dollar fatet inte är långsiktigt hållbart och att oljepriset har vänt snabbt uppåt vid denna nivå under såväl 2009 som 2016 då oljepriset senast noterades på dessa låga nivåer”, påpekar Di:s skribent.
Ytterligare en faktor som kan lyfta börsen, som redan kan ha bottnat, är att Sydkorea som varit svårt utsatt för coronaviruset nu tycks ha smittan under kontroll med en märkbar nedgång av antalet nya fall, enligt Ulf Petersson, som dock konstaterar att corona fortsatt skapar stor oro i Europa och USA.
Därför är mer kalabalik på börserna att vänta, skakningarna är nu jämförbara med “när finanskrisen 2008 grasserade som mest”, enligt analysen.
Ulf Petersson råd är att inte paniksälja aktier, om det inte är absolut nödvändigt, och för våghalsiga kan det vara läge att tanka aktier billigt. Men undvik att gå all-in, är tipset.
Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, säger till SvD Näringsliv att “rädsla och fruktan har fått fäste”.
Det är blodrött genomgående på aktiemarknaderna i Europa. Stockholmsbörsen i all ära men allra värst var raset på Oslobörsen under morgonen med ett initialt fall utför på över 12 procent.
Martin Guri, strategichef på Kepler Chevreux, konstaterar i SvD-artikeln att “två svarta svanar” nu konfronteras på börsen samtidigt, det blir fortsatt “hela havet stormar” på börserna i veckan, tippar han.
I skrivande stund är Stockholmsbörsen ned med cirka 4 procent efter störtdykningen på över 7 procent i starten.
“Det är allvarligt och det är en situation som vi inte har varit i sedan finanskrisen”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till Dagens Nyheter.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.