EU och Sverige står inför stora ekonomiska utmaningar med svag tillväxt och minskad konkurrenskraft. Hur ska man bära sig åt för att bryta och vända trenden och hindra Sverige från att rasa ytterligare i mätningarna?
Experterna: Så får vi fart på Sveriges tillväxt
Mest läst i kategorin
EU har halkat efter USA och Asien, och Sveriges tillväxt har periodvis varit den lägsta i EU. I en artikel i Tidningen Näringslivet presenterar man förslag från olika näringslivsprofiler på hur trenden ska vändas.
Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, påpekar i artikeln att Sverige har tappat placeringar i OECDs välståndsliga:
“I början av 70-talet låg vi på fjärde plats i OECD:s välståndsliga, nu har vi halkat ner till tolfte plats. Jag tror inte att det finns något annat OECD-land som har tappat så många placeringar så snabbt som Sverige har gjort. Så det är ett långsiktigt mönster att vi tappar i tillväxtkraft mot andra länder.”
Läs mer om Sveriges krympande ekonomi i den här artikeln från Dagens PS.
Utbildning, forskning och arbetskraftsinvandring
Fredrik Sjöholm, professor och VD vid Institutet för näringslivsforskning, betonar vikten av utbildning, forskning och internationell arbetskraft. En svag valuta har stärkt Sveriges konkurrenskraft tillfälligt, men långsiktiga lösningar krävs.
Han menar även att förbättrad infrastruktur, ökad forskning och en fungerande energiförsörjning är centrala för att få fart på den svenska tillväxten. När det kommer till EU så menar han att det handlar om minskade regleringar, subventioner, främjande forskning och att skapa en gemensam finansmarknad.
“För att stärka tillväxt och konkurrenskraften behövs goda och generella ramvillkor med det fokuset. Det vet vi. Det handlar om att få hela system att fungera väl, bland annat att få väl fungerande marknader. Det handlar inte om klåfingriga regeringar som ökar antal regleringar och den administrativa bördan för företag eller statsstöd. Det är tvärt emot det som gett oss en stark tillväxt tidigare.”, säger Kerstin Hallsten, chefsekonom på Industriarbetsgivarna.
Experterna är överens om en rad åtgärder för ökad tillväxt
Alla tre experterna betonar behovet av att förbättra EUs inre marknad, att främja forskning och att attrahera internationella talanger till unionens länder.
“Det läggs för lite resurser på forskning i Europa. Andra förbättringar i EU vore att arbeta för en gemensam finansmarknad eftersom många europeiska företag har svårt att tå tillgång till kapital. Vidare vore det på sin plats med en minskad regelbörda för företagen. Dessa saker tycker jag är gemensamt för hela eller nästan hela unionen”, säger Fredrik Sjöholm.
Läs mer: Så hamnade Sveriges tillväxt i botten – här är vägen tillbaka. Tidningen Näringslivet
Läs även: Ny statistik – Ekonomin krymper i Sverige. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.