Dagens PS

Experter tror på en exceptionell börs i Stockholm

börs Stockholm
I går var det ett hack i börskurvan, men horisonten framåt ser ljus ut, en exceptionell börs i Stockholm ligger i pipen, spår experter i SvD. Bilden är från Wall Street. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 juli 2021Publicerad: 09 juli 2021

I går var det ett hack i börskurvan, men horisonten framåt ser ljus ut, en exceptionell börs i Stockholm ligger i pipen, spår experter i SvD.

ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det ser bra ut”.

“Det är bra förutsättningar för börsen”.

Så säger Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg respektive Mattias Isakson, chefsstrateg på Swedbank, till SvD.

Båda proffsen tror att börsyran håller i sig, om än med någon tillfällig dipp, under lång tid framöver.

Det som får börsexperterna att tro på en fortsatt fest på aktiemarknaden är den ekonomiska återhämtningen, bolagens vinsttillväxt och att räntorna av allt att döma förblir låga.

Börsklimatet är gott

“Det gör att miljön för aktier som tillgångsslag är bra. Viljan att sätta pengar i arbete på aktiemarknaden kommer att fortsätta att vara hög”, säger Mattias Isaksson till tidningen och konstaterar att det “finns en underliggande optimism” på marknaden.

Alexandra Stråberg tror att innevarande år kan bli “ganska exceptionella” vad det gäller tillväxten i ekonomin.

När det gäller den kommande rapportfloden har investerarna redan inprisat att den blir lysande, enligt Mattias Isaksson.

ANNONS

Därför kommer bolagens rapporter, med enorma vinsttillväxter, inte att få någon direkt effekt på aktiekurserna, tror han.

Det som fokus i stället hamnar på är bolagens marginaler och om kostnadstrycket är fortsatt högt och ökar, menar Swedbanks chefsstrateg, som i och för sig inte utesluter att det kan bli stora rörelser på börsen, dock av mer individuell karaktär.

Åtta aktietips inför rapportperioden

Dagens PS berättade i veckan, med hänvisning till Di, om Oskar Ekman, mäklarchef på Erik Penser Bank, som tipsar om åtta heta aktier inför den stundande rapportperioden.

Hans råd är att tanka aktierna till börsportföljen innan rapporterna kommer in.

”Det senaste halvåret har de drabbats av ett negativt tema, med stigande räntor och sämre multiplar, men det har pågått för länge. Där finns potential att bolagen visar att de gör samma saker nu som för ett halvår sedan – att det tuffar på bra”, sade han till Di.

Stockholmsbörsen backade på bred front i går, torsdag, och följde därmed samma utveckling som övriga Europa.

Bakgrunden till börsrasen var oro för den ekonomiska återhämtningen. Nedgången på Stockholmsbörsen var den största sedan mitten av maj. OMXSPI avslutade handelsdagen på minus 1,4 procent medan OMXS30 stängde ned med 1,6 procent.

Under fredagsmorgonen, svensk tid, faller Asienbörsen på förnyad oro för smittspridning, rapporterar Di.se.

ANNONS

Läs även: Skugga rika på börsen – här är deras aktier

Läs mer: Så mycket ökar noteringarna på Stockholmsbörsen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]