Konsultföretaget Capital Economics varnar för att Trumps aviserade tullar kan leda till ett globalt handelskrig som slår hårt mot BNP.
Experter: Globalt handelskrig kan utlösa BNP-ras
Mest läst i kategorin
“Detta skulle kunna sluta i ett globalt handelskrig som, även om det kan ta många former, i extrema fall kan slå ner 2-3 procent av global BNP”, har Capital Economics precis gått ut och varnat för.
En smäll av den kalibern kan pulvrisera det mesta av den ekonomiska tillväxten, enligt farhågorna, berättar CNN.
Den amerikanska nyhetskanalen har från sin horisont varnat för att Trumps tullar kan bli smärtsam för USA:s ekonomi med betoning på bruttonationalprodukten, särskilt på grund av högre inhemska konsumentpriser.
Lagarde: Bidrar inte till BNP-tillväxt
Christine Lagarde, ordförande för Europeiska centralbanken, har deklarerat under en presskonferens, som CNN refererar till, att “handelsrestriktioner, protektionistiska åtgärder, inte bidrar till tillväxt”.
Under valkampanjen flaggade Trump för att införa en avgift på 10-20 procent på alla varor som importeras till USA och en tull på minst 60 procent på kinesisk import.
Han har sedan, efter valsegern, sagt att både Mexiko och Kanada kan räkna med 25-procentiga handelstullar mot USA, plus ytterligare en 10-procentig extra tull mot Kina.
Chefsekonom: Osäkrare än jag någonsin kan minnas
“Det politiska klimatet känns mer osäkert för mig än jag någonsin kan minnas”, säger Nathan Sheets, global chefsekonom på Citi, till CNN.
Han konstaterar att frustrattionen är stor runt om i världen över hur den globala ekonomin utvecklas, och vad som väntar under det kommande året.
Både Goldman Sachs och JPMorgan Chase har justerat ned sina prognoser för den ekonomiska tillväxten i år.
Frågan är också hur berörda länder agerar på Trumps handelstullar, om det blir politiska/ekonomiska vendettor.
Krig och politisk turbulens
Där till står Europa inför utmaningar, inte minst på grund av turbulensen i Frankrike och Tyskland, kontinentens två ledande ekonomier.
Lägg där till den geopolitiska oron med den eskalerande konflikten mellan Israel och Hizbollah (även om en bräcklig vapenvila slöts förra månaden), samt även utvecklingen i Syrien där rebellerna störtat diktatorn Bashar al-Assad.
Det utdragna kriget i Europa, mellan Ryssland och Ukraina, är en ytterligare en oroshärd.
“Rysslands krig i Ukraina har redan satt sin prägel på världsekonomin och hållit naturgaspriserna i Europa mycket högre än vad som var normen. Trump har sagt att han vill få ett snabbt slut på kriget – hur den lösningen ser ut kommer att avgöra dess ekonomiska konsekvenser”, skriver CNN som konstaterar att Capital Economics slutsats är att det som händer i Syrien däremot väntas ha liten påverkan på världsekonomin.
Oljepriserna har sjunkit tillbaka
När det gäller oljepriserna, som direkt påverkas av spänningarna i Mellanöstern mellan Israel och Hizbollah, toppade dessa i oktober 2023 efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel.
Sedan dess har oljepriserna sjunkit tillbaka och uppges nu ligga på ungefär samma nivåer som i juni förra året.
Läs också: Världens största ekonomier 2024 Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.