Efter gårdagens stora ras tar Tokyobörsen ett rejält skutt uppåt – och resten av världen väntas följa efter. Men den finansiella oron är långt ifrån över. “Den stora osäkerheten finns kvar”, säger Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB.
Experten om börsraset: Blev tunnelseende
Mest läst i kategorin
Det största börsraset i Japan sedan den så kallade svarta måndagen 1987 verkar ha varit något av en överreaktion. På tisdagsmorgonen svensk tid har Tokyobörsen studsat tillbaka med drygt 9 procent.
“De första spontana kommentarerna jag hör från aktiemarknaden är att det nog gick lite för fort i går. Det blev lite tunnelseende och man hann inte tänka efter”, säger Robert Bergqvist.
Även i USA är läget något bättre än vad aktiehandlarna befarat, enligt Bergqvist.
“När jag ser på reaktionerna på börserna så är det inte en bild som är helt synkroniserad med det ekonomiska läget. Det bromsar in i USA, men jag ser inte den här tvärniten som marknaden har börjat prissätta”, säger han.
Oron kvarstår
Bergqvist tror att vi får se en rekyl uppåt på flera andra börser i världen.
Samtidigt finns orosmolnen kvar, understryker han. USA:s ekonomi, kriget i Mellanöstern och den japanska räntehöjningen kommer att påverka även i fortsättningen.
“Det kommer att finnas kvar, och det kommer att ge en dämpad utveckling på börsen.”
Maria Landeborn, senior strateg på Danske bank, instämmer i att orosmomenten som fick börserna att dyka – inbromsning i USA, ifrågasättande av AI-rallyt och kriget i Mellanöstern – fortfarande är de samma i dag.
“Läget har inte förändrats. Vi kommer säkert se fler oroliga dagar på börsen framöver men reaktionen i går var lite väl dramatisk”, säger hon.
Senaste nytt
Kan se mer defensiva investeringar
Framöver kan vi få se en volatil marknad med mycket svängningar. Mycket kommer avgöras av vad viktiga konjunkturmått säger, till exempel sysselsättningen, samt kommande räntebesked.
“Får vi en volatil marknad kan vi se att investerare skiftar om från tech till mer defensiva investeringar så som aktier inom hälsovård och dagligvaruhandel. Men om konjunkturen skulle se positiv ut kan vi i stället se en stark rekyl inom tech för att folk ser fallen i den sektorn som bra köpläge.”
Samtidigt understryker Robert Bergqvist att en skakig tid på börserna egentligen är något värdefullt.
“Ibland går vi in i perioder med större korrektioner och de tvingar investerare, ekonomer och beslutsfattare att fokusera på hur världen egentligen ser ut. Det är viktigt att man inte invaggas i att tro att börsen ständigt ger avkastning.”
Björn Berglund/TT
Markus Botsjö/TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.