Om inte inflationen kontrolleras inom kort så kommer bankerna krascha. Det menar BIS-experten Agustín Carstens som hävdar att skuldberget som hela tiden växer inte kan hållas uppe tillsammans med den höga inflationen.
Expert: Skuldberget växer – bankerna kraschar
Mest läst i kategorin
Hela samhället är egentligen i kris, och det är även många länder som är belånade upp över öronen. Skuldberget på både privat och offentlig nivå kan inte hållas uppe så mycket längre, särskilt inte sedan inflationen befinner sig på rekordnivåer som inte har setts sedan 1970-talet.
“Den globala ekonomin befinner sig i en kritisk tidpunkt”, säger Agustín Carstens, chefen för finansinstitutionen Bank for International Settlements, BIS.
BIS kallas ofta för centralbankernas centralbank, där institutionen som är baserad i Schweiz ser över hela det finansiella systemet.
Lånebubblan kommer spricka
Tankesättet att allt och alla kan låna mer pengar till allt möjligt måste upphöra. Vi lever i en lånebubbla och den kommer spricka förr eller senare, och då är det bättre om vi sticker hål på den så snabbt som möjligt själva, menar Carstens, berättar Fortune.
Bankerna måste därför, om de inte vill gå under, bli mycket hårdare i sina utlåningar, samtidigt som de måste genomföra produktivitetshöjande reformer.
“Nyckelutmaningen är att helt tämja inflationen, där det brukar vara svårast på slutet”, säger Carstens.
Skuldberget slår hårt mot bankerna
Om den envisa inflationen inte minskar snart, samtidigt som skuldberget hänger kvar så kommer det slå hårt mot bankerna som kan drabbas av kreditförluster i “liknande storleksordning” som under den globala finanskrisen 2008.
Läs även: ECB kräver överlevnadsstrategi av bankerna
Läs även: Här har banker försummat produktiviteten – genom bostadsmarknaden
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.