Dagens PS

Expert: Omotiverat höga priser på spannmål

barn med undernäring
Prisstegringarna på spannmål är inte motiverade, sett till det bortfall Ukrainakriget skapar, menar en studie från SLU. [Foto: TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 28 juli 2022Publicerad: 28 juli 2022

Ökade priser på spannmål har lett till att omkring 20 miljoner människor hotas av svält. En del ekonomer har förklarat krisen med att kriget i Ukraina leder till brist. Men den förklaringen håller inte, enligt en studie från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Torbjörn Jansson, nationalekonom från Agrifood Economics Centre vid SLU, har undersökt hur Ukrainas bortfall från produktionen kan ha påverkat matpriserna globalt.

Även om landet exporterar mycket spannmål så motsvarar det inte den ökning av priserna som vi ser. Det skriver Dagens Nyheter.

Priserna på spannmål steg väldigt mycket direkt vid krigsutbrottet, konstaterar Torbjörn Jansson. Mellan den 1 februari och den 5 april steg priset på spannmålsbörsen Matif i Paris med 35 procent. Att priserna sedan sjönk något öppnar alltså upp för möjligheten att ren spekulation har drivit upp dem – inte bristen.

Spannmål från Ukraina kanske inte hjälper

Undersökningen tycks inte ha räknat in den torka som sedan dess drabbat flera andra spannmålsproducerande länder, exempelvis Indien och USA. Men oavsett detta går det enligt forskarna inte att påstå att prisstegringen skulle handla om det ryska kriget i Ukraina.

”Man borde väntat sig en prisökning på kanske tio procent, inte mer”, säger Torbjörn Jansson.

När Ryssland och Ukraina i helgen slöt avtal om att få ut mer spannmål från Ukraina så är det inte i sig viktigt, menar Torbjörn Jansson. I stället är det bristen på pengar hos den fattiga befolkningen som orsakar svälten.

Läs också:

Spannmålsavtal mellan Ukraina och Ryssland klart

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS