Nya EU-direktiv på skatteområdet har “katastrofal tajming” och riskerar att drabba företagen med dubbelbeskattning, varnar skatteexpert.
Expert: EU:s förslag på skatter katastrof
Mest läst i kategorin
“De har fel utgångspunkt, det är ogenomtänkt och det kommer att leda till ytterligare administrativ börda”, säger skatteexperten Claes Hammarstedt till TN om de tre nya direktivtivförslagen från EU-kommissionen på skatteområdet.
Syftet är som tidigare ett försök att harmonisera bolagsskatten, det här är tredje gången EU gör det.
Läs även: Skatteexpertens skarpa varning för minimiskatten Dagens PS
Men förslaget har fått hård kritik för sin komplexitet då det baseras på direktivet om global minimiskatt och som utgår från bolagens redovisning.
Claes Hammarstedt kan inte förstå att nya skattedirektiv läggs innan minimiskatten ens är implementerad, tajmingen är usel, anser han.
Varnar för dubbelbeskattning med EU:s förslag
“Det föreslagna regelverket verkar inte vara synkat med minimiskattedirektivet utan kan leda till att ett bolag tvingas att betala extra ‘toppskatt’ på grund av den beräkningsformel som finns i BEFIT- förslaget”, säger han också till Tidningen Näringsliv.
EU-kommissionen anger som skäl att skattereglerna ska föranklas, men skatteexperten tycker att det är raka motsatsen.
Ett av förslagen handlar om prissättningen, men där har OECD redan riktlinjer och om dessa görs till EU-lagstiftning finns risk för dubbelbeskattning, befarar Claes Hammarstedt och menar att EU-kommissionen ärr “helt fel ute”.
Han saknar konsekvensanalyser och konstaterar att direktivförslagen haglar, men ingen hinner utvärdera reglerna, anser han. Varken företag, regeringar eller myndigheter.
Läs även: Expert: Statens dolda skatter – företag betalar 300 miljarder Dagens PS
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.