Dagens PS

Exklusivt: Svenska super-utdelarna som höjt år efter år

Finns det några svenska Utdelningskungar? Alltså aktier som höjt sin utdelning mer än 50 år på raken? Det har Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza, tagit reda på unikt för Dagens PS läsare.
Finns det några svenska Utdelningskungar? Alltså aktier som höjt sin utdelning mer än 50 år på raken? Det har Philip Scholtzé, sparekonom på Avanza, tagit reda på unikt för Dagens PS läsare. (Foto: Avanza)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 24 maj 2024Publicerad: 24 maj 2024

Vilka svenska aktier har levererat längst obruten svit av höjd utdelning? Det har Avanza med stöd av tjänsten Börsdata tagit reda på i en unik sammanställning för Dagens PS läsare.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I USA talar man om så kallade “utdelningskungar”. Bolag som höjt sin aktieutdelning till sina ägare minst 50 år eller mer på raken.

69 år i rad för bästa amerikanska utdelaren

Det handlar alltså om bolag som lyckats växa och leverera starka siffror till sina ägare över extremt lång tid oavsett ekonomins svängningar och världspolitiska händelser.

Perfekt för den vill sätta samman en trygg och relativt riskfri utdelningsportfölj, även om historisk data aldrig är någon garanti för framtida avkastning.

I topp på den amerikanska listan var en utdelningskung som höjt hela 69 år i rad. Det handlar om American States Water Company grundat 1929 i Kalifornien.

Totalt kvalade hela 52 bolag på den amerikanska börsen in som utdelningskungar nu i år.

Så hur ser det då ut i Sverige, hur många utdelningskungar har vi? Svaret är inga.

“Jag blev på ett sätt förvånad men samtidigt finns en annan typ av kultur i USA. Ofta kan deras aktier ha en lägre utdelnings-andel och sen vara måna om att just höja sin utdelning varje år. Vi har ju gamla bolag i Sverige också så borde ändå finnas förutsättningar för det här med, säger Philip Scholtzé, Avanzas sparekonom som gjort undersökningen med hjälp av nätmäklarens och Börsdatas statistik.

ANNONS

Senaste nytt

Mjukvarubolaget i topp

ANNONS

Nivån under utdelningskungar, aktier som delats ut minst 25 år av höjda utdelningar, kallar amerikanerna för utdelningsaristokrater. Inte heller det finns på den svenska börsen.

Men inom tre år skulle det kunna ske. Det svenska bolag som levererat längst obruten utdelningstillväxt firar nämligen 22 år just i år 2024.

Avanza fick fram att av de 1 114 aktier som handlas på en reglerad marknadsplats eller handelsplattform i Sverige är det 70 aktier som delat ut pengar varje år de senaste 15 åren sedan 2010. Det handlar då om totalt utdelning, det vill säga både ordinarie och eventuell extrautdelning.

När bolag som någon gång under samma period sänkt den totala utdelningen gallrades bort blev bara 16 aktier eller 14 bolag kvar. För att få fram vilka svenska bolag som levererat absolut längst obruten utdelningshöjning så adderades historisk data från åren innan 2010 vilket gav en topp-lista.

På tredjeplats, med 15 år av obruten direktavkastnings-höjning, hamnar det familjen Schörling ägda fettbolaget AAK (börskurs AAK).

På plats två, med 18 år på raken där utdelningen höjts, återfinns det sydsvenska fastighetsbolaget Wihlborgs (börskurs Wihlborgs).

Så vilken aktie är då etta? Det handlar om det Umeåbaserade mjukvarubolaget Vitec (börskurs Vitec) som alltså lyckats med denna bedrift i sammanlagt 22 år.

“Det är imponerade att man lyckats höja utdelningen varje trots år trots exempelvis pandemi och finanskris. Det är fascinerade men det är också viktigt att komma ihåg att man som investerare måste titta på fler parametrar som investerare än bara utdelningshöjningar, kommentar Philip Scholtzé topplistan.

Pandemin en faktor för utdelningen i Sverige

ANNONS

Den strikta regeln för att kallas utdelningskung är att utdelningen måste ha höjts varje enskilt år. Det räcker alltså inte att utdelningen undvikits att sänkas.

Men skulle man ha en generösare tolkning, och även inkludera bolag som höjt eller valt att låta utdelningen ligga kvar på samma nivå som året innan, så kan några stabila bolag till inkluderas på listan.

Fyra bolag har då lyckats hålla en svit på 18 år. Här återfinns Nibe (börskurs Nibe), ABB (börskurs ABB), Astra Zeneca (börskurs Astra Zeneca) samt Sweco (börskurs Sweco).

En iakttagelse som Philip Scholtzé gjort är att det genom åren förekommer ganska mycket extra utdelningar bland de svenska bolagen.

“Många bolag är duktiga på att dela ut när balansräkningar tillåter”, säger han.

Avanzas sparekonom lyfter även fram pandemin som en särskild faktor i Sverige. Reglerna för de bolag som tog emot statligt pandemistöd begränsade möjligheterna till utdelning vilket kan vara ett skäl till att flera aktier fick ett hack sin utdelningstrend då.

Läs mer:

Volvos stämma klubbade historisk utdelning. Dagens PS

Sista chansen för utdelningsjägare: Aktierna som ger mest. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]