Storbritanniens nya ekonomiska giv har chockat flera bedömare. En av dem är den tidigare amerikanske finansministern Larry Summers. Han menar att fortsatt eskalerande inflation och en global finanskris kan bli konsekvensen.
Ex-ministern: Storbritannien skapar global finanskris
Mest läst i kategorin
USA:s förre finansminister Larry Summers varnar i en intervju med CNBC för att Storbritannien har förlorat sin trovärdighet efter den nya regeringens besked om sin finanspolitik.
Paketet som finansminister Kwasi Kwarteng lade fram i fredags – den så kallade minibudgeten – har chockat flera bedömare. Den brittiska regeringens linje blir att låna till skattesänkningar i förhoppningen att det ska bidra till ekonomisk tillväxt.
Efter reaktionerna där många sålde av pund och brittiska obligationer förutser en del ekonomer ytterligare räntehöjningar från den brittiska centralbanken. Bank of England kommer att utvärdera effekterna av den förda politiken och ge besked om sitt agerande först i november, men många förutspår redan att de aviserade kraftiga skattesänkningarna kan bli ett dråpslag.
Kan skapa recession
Larry Summers, tidigare finansminister i såväl Clintons som Obamas regeringar, noterade att brittiska kreditswappar har ökat kraftigt, skriver CNBC. Det tyder på risker i betalningsförmågan hos låntagare. Han pekar också på att Storbritannien redan har underskott i sin handelsbalans.
“Jag blev förvånad när den nya ministern under helgen talade om behovet av ännu fler skattesänkningar”, skrev han på Twitter efter beskedet från det brittiska finansdepartementet.
Summers tror att korta brittiska räntor kommer att tredubblas och att de når nivåer över 7 procent under de kommande två åren.
Vid en jämförelse med den amerikanska ekonomin menar Summers att “Storbritannien har mycket allvarligare inflation, driver en mer aggressiv finanspolitisk expansion och har större utmaningar när det kommer till finansiering”.
Storbritannien jämförs med tillväxtekonomier
Att inflationen i Storbritannien hölls under 10 procent i augusti månad, beror sannolikt på att regeringen har gått in och garanterat att man ska subventionera el. Men skulle politiken leda till finansiell kris är hela den globala ekonomin hotad, eftersom Storbritannien är en så stor aktör på världsmarknaden, skriver CNBC.
Allt fler bedömare har börjat jämföra den brittiska ekonomin med tillväxtmarknader i världen, vilka ofta finns i utvecklingsländer.
Timothy Ash, senior strateg på BlueBay Asset Management, skriver i en ledarartikel i Politico att stigande inflation, fallande levnadsstandard och en potentiell löneprisspiral är tecken på detta. När de också bekämpas med hjälp av skattesänkningar kommer det att förvärra det ”redan uppsvällda” budget- och bytesbalansunderskottet och öka offentliga skulder.
Läs också:
Storbritannien sänker skatter rekordmycket: “Revolution”
Det brittiska pundet – lägsta nivån sedan 1985