Trots tvåsiffrig inflation och Rysslands invasion av Ukraina verkar euroområdet vara på väg att undvika en lågkonjunktur.
Euroområdet kan undgå lågkonjunktur
Mest läst i kategorin
Under sista kvartalet 2022 ökade BNP i euroområdet oväntat med 0,1 procent, det meddelade Eurostat på tisdagen, rapporterar Bloomberg.
Väntar sig ekonomisk tillväxt
För det fjärde kvartalet hade ekonomer uppskattat en BNP-nedgång på 0,1 procent för euroområdet, som nu består av 20 länder då Kroatien gick med den 1 januari.
I Tyskland och Italien minskade också produktionen, som väntat.
Enligt Italiens nationella statistikinstitut Istat krympte Italiens ekonomi med 0,1 procent under det fjärde kvartalet, men i januari höjde Italiens centralbank sin prognos om ekonomisk tillväxt för 2023 från 0,4 procent till 0,6 procent.
Senaste nytt
Bättre än väntat i flera länder
I Frankrike och Spanien expanderade dock ekonomin. Även från Irland kom starkare data än väntat.
“En annan stark prestation från den irländska ekonomin kan ha gjort precis tillräckligt för att förhindra att euroområdet krymper under fjärde kvartalet, det var nära ögat”, säger Jamie Rush till Bloomberg, han är europeisk chefsekonom på Bloomberg Economics.
Belyser euroområdets motståndskraft
Euroområdet har kämpat med rekordhöga priser som utlösts av de ökade energikostnaderna som kriget i Ukraina orsakat.
Regeringar i euroområdet har försökt kompensera hushåll och företag och gett flera miljarder euro i bistånd, även den milda vintern har bidragit till att lugna energimarknaden.
Tillväxten under det fjärde kvartalet belyser euroområdets motståndskraft, men ekonomer förutspår att produktionen kan falla under det första kvartalet i år så än är inte faran över.
Inflationen väntas lätta
De stigande lånekostnaderna är ett problem och konsumenter i vissa länder kommer fortfarande få höga elräkningar.
Inflationen väntas dock lätta avsevärt och tack vare lägre priser på naturgas kommer det eventuellt ske snabbare än man först trott.
Arbetsmarknaden har klarat sig
Hittills har även arbetsmarknaden hållit sig bra. I Tyskland sjönk arbetslösheten med 22 000 i januari och ligger nu på 5,5 procent.
Att det går bättre än väntat för euroområdet kommer troligtvis befästa Europeiska centralbankens plan för räntehöjningar, då inflationen ses som ett större hot mot Europa än, det som ses som, en mild ekonomisk nedgång.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Makrodata ser ut att lyfta Europabörser
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.