Dagens PS

Euroområdet kan slippa undan en lågkonjunktur

Unicredits vd Andrea Orcel tror att euroområdet kanske kan undgå att hamna i en lågkonjunktur
Unicredits vd Andrea Orcel tror att euroområdet kanske kan undgå att hamna i en lågkonjunktur. (Foto: Unicredit)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 jan. 2023Publicerad: 18 jan. 2023

Den italienska banken Unicredits vd menar att ny data tyder på att euroområdet verkar kunna trotsa oddsen och undgå en lågkonjunktur.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Euroområdets totala inflation på årsbasis hamnade i december på 9,2 procent, det markerar andra månaden i rad med sjunkande inflation sedan rekordhöga 10,7 procent i oktober, det rapporterar CNBC.

Inflationen långt över ECB:s mål

Inflationen i euroområdet ligger dock fortfarande långt över Europeiska centralbanken, ECB:s, mål på 2 procent.

De höga priserna på energi och mat som Rysslands krig i Ukraina orsakar, har skapat ett enormt tryck på euroområdets ekonomi och lett till kraftiga räntehöjningar i kampen mot inflationen.

Den milda vintern har minskat risken för gasbrist och sänkt energipriserna samtidigt som konsumenternas förtroende och företagens förväntningar de senaste månaderna har förbättrats i euroområdet.

ANNONS

Senaste nytt

Uppgraderat prognoser för euroområdet

Förväntningarna var allmänt att Europas största ekonomi, Tyskland, skulle krympa under fjärde kvartalet, men i stället stagnerade den.

En färsk uppgång i ekonomisk data gör att en del ekonomer den senaste veckan har uppgraderat sina prognoser för euroområdet.

“Vår uppfattning var en mild lågkonjunktur för i år, men sedan dess, om vi tittar på alla indikatorer vi ser så ser vi förmodligen risker på uppsidan, och vi ser något som till och med kanske inte är en lågkonjunktur”, säger Unicredits vd Andrea Orcel, till CNBC på World Economic Forum i Davos.

ANNONS

Effekterna av räntehöjningar dröjer

Han tillägger att det fortfarande finns betydande risker och att det alltid finns en eftersläpning i effekterna av räntehöjningar varför vi inte riktigt vet hur den snabba räntehöjningen kommer påverka ekonomin.

Europeiska centralbanken väntas genomföra ytterligare en räntehöjning med 50 punkter så att styrräntan hamnar på 2,5 procent.

Räntehöjningar kan skada tillväxten

Andrea Orcel menar att centralbankens jobb är mycket svårt då den ser ut att tackla inflationen med att höja räntorna, något som, enligt vissa ekonomer, ytterligare kommer skada tillväxten.

“Europa har en annan typ av inflation än den i USA, den är mestadels utbudsdriven av energi, av mat, och därför är det de försöker göra för att tackla inflationen att stoppa resten av efterfrågan, men det har uppenbarligen en oproportionerlig inverkan på, låt oss kalla det, ekonomin bortom dessa råvaror”, säger han till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Elen billigare, men inflationen fortsätter i åratal

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]