Dagens PS

Euron kläms mellan det politiska kaoset och Fed

Bild på sedlar.
Eurokursen pressas både av osäkra besked för dollarn och ett skakigt politiskt läge i EU. (Foto: martaposemuckel / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 17 juni 2024Publicerad: 17 juni 2024

Euron, europeiska unionens valuta, skakas plötsligt av ett allt svårare politiskt klimat och en osäker framtid för den amerikanska dollarn.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den senaste tidens oroligheter för euron har medfört ett tapp mot såväl dollarn som andra större europeiska valutor. Samtidigt har oklara amerikanska inflationssiffror inneburit ännu fler frågetecken för den europeiska penningpolitiken.

“När euron kläms mellan amerikanska inflationsrapporter som är sämre än väntat och följderna av extremhögerns tillväxt i europaparlamentet så bör den som satsar på eller mot den europeiska valutan utgå från andra valutor än dollarn”, skriver Bloomberg.

Euron går tillbaka till lägre värdering

Sedan årets bottennotering i april har eurokursen gått stadigt uppåt, för att under de senaste veckorna tappa nästa hela uppgången. Inte minst sjönk den i samband med att den franska presidenten Emmanuel Macron utlyste ett nyval – en utveckling som gör det svårt att utesluta en framtida Frexit.

Eurokursen har tappat mot andra stora europeiska valutor, och det blir inte bättre av att två av regionens ekonomiska jättar – Frankrike och Italien – hotas av granskningar från Bryssel på grund av växande underskott i ländernas budgetar.

Oklart läge för räntesänkningar

Den europeiska centralbanken väntas sänka räntan igen i år, efter den senaste sänkningen i början av juni. Nu tror många att framtida besked kommer att bero mycket på hur USAs centralbank agerar, och att det troligen dröjer till hösten som tidigast i och med USAs svaga inflationsrapporter.

Samtidigt menar EU att påståendena om att deras penningpolitik beror på Fed är falska – besluten bygger på data. Men datan som ligger till grund för besluten inkluderar siffror från USA och den Feds reaktioner, vilket stärker tesen om att den amerikanska penningpolitiken spelar stor roll för euron.

Eftersom euron och beslut för valutan sitter så tätt knutna till dollarn och USAs centralbanks beslut menar Bloomberg att det är en god idé att spekulation på eurons framtid bör utgå från andra valutor än just dollarn.

ANNONS

Läs mer: Macrons nyval sänker euron: “Gör marknaderna nervösa”.Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Energikris
Spela klippet

Europas energikris: Höga priser och tveksamma lösningar

Energikrisen i Europa visar på utmaningar med den gröna omställningen. Många länder är beroende av naturgas, särskilt på vintern när energibehovet är större – och Europas energikris smittar även Sverige. En kombination av en omställning till väderberoende energiproduktion och kalla vinterdagar har gett rekordpriser på el i Tyskland – och södra Sverige dras med i krisen. […]