Nya lagförslaget ska säkra unionens metallförsörjning – men kommande åren väntas bli svåra och Europa behöver akut nya gruvor.
EU trappar upp metallkriget mot Kina
Mest läst i kategorin
För att klara den gröna omställningen har EU satt upp nya mål för mängden litium, kobolt och andra metaller som ska brytas.
Bristen på nya investeringar, höga energikostnader och lokalt motstånd göra dock målen svåra att uppnå.
EU kommer därför sannolikt behöva minska efterfrågan, hitta ersättningsmaterial och skapa partnerskap för att bryta Kinas dominans över mineralförsörjningen, rapporterar Reuters.
Läs mer: Guldfebern stiger till nya prisrekord – Dagens PS
17 viktiga metaller
Det nya lagförslaget kräver att EU fram till 2030 kommer upp i en nivå där man bryter 10 procent, återvinner 25 procent och processar 40 procent av sitt årliga behov av 17 viktiga råmaterial.
På så vis ska EU minska sitt beroende av Kina, som dominerar den globala mineralmarknaden. Landet har redan hotat EU:s försörjning med exportbegränsningar, vilket Dagens PS har rapporterat om.
Senaste nytt
Minskad aluminiumproduktion
Kommande åren fram till 2030 väntas bli som mest utmanande för metallförsäljningen – särskilt för koppar, litium, nickel, kobolt och sällsynta jordartsmetaller.
En orsak är att högre energikostnader i EU lett till nedstängningar av metallsmältverk som kräver mycket energi. Under 2022 minskade EU:s aluminiumproduktion med 35 procent – och har fortsatt göra det även i år.
EU planerar att reformera sin elmarknad, men det kommer ta tid att kunna garantera förnybar energi. För litium behöver Europa akut nya gruvor där metallen kan utvinnas.
Lovande gruvprojekt skulle kunna stå för nästan 40 procent av EU:s metallförsörjning till 2030. Flera av dem är dock i limbo i länder som Portugal och Serbien.
Läs mer: Ny varning: Livsfarliga metaller i choklad – Dagens PS
Experten: “Fokusera på import istället”
Niclas Poitiers från tankesmedjan Bruegel i Bryssel tycker inte att Europa ska satsa på lokal mineralproduktion.
Han anser att Europa bäst kan nå målet att bli ledande inom ren teknik genom att importera mineraler från pålitliga allierade och fokusera på produkter med högt värde, som batterier.
“Basen för vår rikedom är att vi fokuserar på att tillverka de mest värdeadderande delarna och outsourca det som inte är högvärdeadderande”, säger han.
Så ska USA bli självförsörjande på metaller
Tennessee har enorma mängder metaller viktiga för elektroniktillverkning – nu ska USA göra sig mindre beroende av Kina.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.