Dagens PS

EU-toppen: "Snälla kalla inte detta för recession"

Recession
Europa står inför effekterna av en "dubbel kris", men kan undvika en lågkonjunktur, enligt Paolo Gentiloni, EU-kommissionär och ansvarig för ekonomiska frågor (Foto: TT)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 03 sep. 2023Publicerad: 03 sep. 2023

Europas ekonomi blöder som ett resultat av Rysslands invasion av Ukraina. I en tid när kriserna avlöser varandra manar dock EU:s ekonomichef Paolo Gentiloni till lugn, då han tror att en recession faktiskt kan avvärjas.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är onekligen ont om ljusglimtar i Europa, som allt jämt brottas med sviktande ekonomi, stigande räntor, konkurser och ett överhängande hot om recession.

En effekt av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022, som oundvikligen spridit sig till Europa och lett fram till vad EU:s ekonomichef Paolo Gentiloni refererar till som en “dubbelkris.”

“Ur en geopolitisk synvinkel påverkade naturligtvis också USA och hela världen, men ur ekonomisk synvinkel påverkade den allvarligt Europa och i synnerhet Tyskland”, sade Gentiloni under lördagen till CNBC.

Alternativa energiförsörjningar

Med det sagt har Europa under denna tid lyckats hålla sig ovanför vattenytan. Bland annat genom att säkra alternativa energiförsörjningar. Vissa EU-länder har även kunnat stötta upp de höga energikostnaderna ut mot konsument.

En titt på Euroområdet visar enligt den Internationella valutafonden på en tillväxtstakt under 2022 på 3,5 procent.

Siffror som under 2023 och 2024 väntas landa på 0,8 respektive 1,4 procent, men enligt Gentiloni inte är att betrakta som slutet.

ANNONS

Senaste nytt

“Vi undviker recession”

“Vi hade ett utmärkt 2022, högre tillväxt än USA och Kina. Inbromsningen började från sista kvartalet 2022 och den är där, men snälla kalla inte detta för en recession, för jag tror att vi kan undvika en recession, vi undviker recession”, vädjade han.

ANNONS

Ett uttalande som inger visst hopp, men samtidigt måste ställas mot den europeiska affärsaktiviteten som under augusti månad uppvisade den lägsta nivån på tre år.

Inflationen har i sin tur gått hållit sig på mattan under de senaste månaderna, men befinner sig likväl långt över den Europeiska centralbankens målbild på 2 procent.

Det är således fortsatt svårt att veta vilket ben Europa ska stå på.

En förhoppning är att vi alla blir lite klokare den 11 september då ytterligare ekonomiska prognoser som rör tillväxten är att vänta från EU-kommissionen, enligt CNBC.

Läs även:

Konkurserna i år rena skräckläsningen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]