Vissa länder som Australien och Kanada lockar redan nischad kvalificerad arbetskraft: Nu vill EU ta upp kampen om migranterna som ska ingå i en slags “talangpool”.
EU skapar "talangpool" – matchar arbetskraft från andra länder
Mest läst i kategorin
EU vill inte tappa konkurrens mot andra länder, samtidigt som arbetskraftsbristen är rekordhög inom vissa sektorer, som it-sektorn, bygg- och vårdbranschen, i EU-länderna.
EU behöver ytterligare 7 miljoner arbetstagare fram till år 2030 och arbetskraftsinvandring ses som en del av lösningen.
Migrationskommissionär Ylva Johansson lade fram det nya lagförslaget i Bryssel på onsdagen, som går under namnet “europeisk talangpool”.
“Talangpoolen kommer att hjälpa arbetsgivare att fylla tomma platser. Det är viktigt, för det finns många tecken på att EU och Europa håller på att förlora i den globala konkurrensen om talang”, säger hon.
Talangbrist i Sverige
Även i Sverige är bristen på talanger stor, som till exempel programmerare och systemutvecklare.
Europas befolkning blir allt äldre och det kommer krävas en stor arbetskraftsinvandring de närmaste åren för att ekonomin inte ska drabbas. Samtidigt finns det givetvis alltid en risk att arbetare utnyttjas, som har varit fallet med till exempel thailändska bärplockare som har kommit till de svenska skogarna. Men kriterierna för de arbetsgivare som vill finnas med på “talangpoolen” beskriver Ylva Johansson som “ganska strikta” och de som behandlar anställda illa kommer stängas av.
Vill matcha tusentals
EU vill genom den nya poolen kunna matcha runt 270 000 människor fram till 2030, skriver DN.
Förra året tog sig runt lika många till unionen på egen hand, och med en migrationspolitik som håller på att kollapsa så hoppas politikerna framöver att de kan matcha en del av alla de som kommer – med jobb inom bristyrken.
Läs även:
Så straffar Norge rika emigranter – flyttboom – Dagens PS
Rysslands krigsmaskin – tömmer landet på arbetskraft – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.