EU:s medlemsländer kommer i dag nå en överenskommelse om att nästa år förse Ukraina med en miljon artillerigranater. EU:s försvarsministrar väntas stödja utgifter på över 11 miljarder kronor.
EU ska förse Ukraina med en miljon artillerigranater
Mest läst i kategorin
EU ska gemensamt köpa ammunition till Ukraina från fonden European Peace Facility, EPF, och i dag, måndag, ska EU:s försvarsministrar besluta om ammunitionsutgifter på 1 miljard euro, drygt 11 miljarder kronor, det rapporterar Bloomberg.
Ska även återbetala medlemsländer
Enligt personer som är insatta ska försvarsministrarna även besluta om att spendera ytterligare 1 miljard euro från EPF för återbetalning av det EU-länder skickar till Ukraina från sina egna ammunitionslager.
Enligt de insatta personerna sk upp till 60 procent av de beställningar som skickas till Ukraina återbetalas av EPF.
När EU:s ledare träffas i Bryssel i slutet av veckan väntas även ett beslut att under kommande år förse Ukraina med 1 miljon granater godkännas, det skriver Bloomberg.
Senaste nytt
Kostar mer enligt Estland
Ukraina har sagt att de vill ha 1 miljon artillerigranater och enligt en estländsk uppskattning skulle det kosta cirka 4 miljarder euro, cirka 44,7 miljarder kronor.
Enligt Estland använder Ukraina i genomsnitt mellan 60 000 och 210 000 ammunitionspatroner varje månad, men försvarsindustrin i Europa har bara kapacitet att producera 25 000 på en månad.
Ryssland skjuter mellan 20 000 och 60 000 skott per dag.
Mycket återstår att lösa
Förutom de politiska överenskommelser som väntas i veckan återstår flera tekniska problem, exempelvis är det oklart hur mycket av den välbehövda 155-millimetersammunitionen som finns i lager.
I EU finns cirk 15 tillverkare av 155-millimetersammunition.
En annan fråga är om inköp av ammunition endast ska göras i EU, ett upphandlingsprojekt lett av European Defense Agency, EDA, skulle begränsa inköpen till EU.
EU:s medlemsländer har också informerats om att industrin står inför problemet att skaffa tillräckligt mycket krut, som bara är tillgängligt i ett fåtal länder.
Medlemsländer diskuterar även hur produktionskapaciteten kan förbättras och att gemensamt skaffa ammunition både till Ukraina och till att fylla på egna lager inför framtiden.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: Svenska vapenindustrin är byggd för fred – inte krig
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.