Dagens PS

Erik Thedéen ensam centralbankshök

Erik Thedéen
De flesta bedömare tror att Riksbanken med riksbankschefen Erik Thedéen – till skillnad mot flera andra centralbanker – höjer räntan på nytt på novembermötet. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 nov. 2023Publicerad: 09 nov. 2023

Svenska Riksbanken med Erik Thedéen utmärker sig med sin hökaktiga räntepolitik medan större centralbanker har pausat sina räntehöjningar.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 23 november meddelar Riksbanken sitt räntebesked och enligt Di har marknaden med runt 60 procents sannolikhet tagit höjd för en sista räntehöjning i år.

Därmed ligger svenska Riksbanken med riksbankschefen Erik Thedéen efter jämfört den mer duvaktiga hållning som exempelvis Federal Reserve i USA och Europeiska centralbanken antagit.

Både Fed och ECB pausade sina räntehöjningar senast och nu snackas det mest om när räntesänkningarna ska ta fart, även om den officiella kommunikationen är att inflationskampen inte är över.

Marknaden tror inte på centralbankerna

Dagens Industri skriver i en analys också att förvaltarjätten Pimpcos varnar för att det är för tidigt att ropa hej kring USA-räntan, samtidigt krävs det rejäla bakslag på inflationsområdet för att de amerikanska räntorna ska höjas mer, är bedömningen.

I Storbritannien och även Norge indikeras det att räntetoppen är nådd efter de kraftfullaste höjningarna sedan 1980-talet.

Nu är förvisso budskapet från de stora centralbankerna att räntorna förblir höga länge, men det tror alltså inte marknaden på. Trots att ECB-chefen Christine Lagarde uttalat att det är “alldeles för tidigt att ens börja tänka på räntesänkningar”, konstaterar Di.

Som Dagens PS tidigare rapporterat har Fed-bossen Jerome Powell sagt ungefär samma sak som Lagarde, men enligt handlare i ränteterminer kommer de första räntesänkningarna i april-maj följt av flera sänkningar under resten av 2024, skriver Di.

Riksbanken med Erik Thedéen mer hökaktig

ANNONS

Förväntan har även ökat om att Riksbanken börjar sänka räntan nästa år, men samtidigt anses svenska Riksbanken vara mer hökaktig än de ledande centralbankerna.

“Sverige tycks lida av en särskilt plågsam importerad inflation via den svaga svenska kronan”, heter det i Di-analysen där den svaga kronan nu pekas ut som Riksbankens största dilemma.

Det tillsammans med en osäker konjunktur talar för att styrräntan höjs på nytt om ett par veckor, även om det kan bli ett bortkastat drag från Riksbanken, den planerade räntehöjningen “blir som att singla slant” och beskrivs som “en rysare”.

Läs även: Marknaden tar höjd för räntesänkningar Dagens PS

Läs mer: Lägsta inflationen på två år i eurozonen Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]