Dagens PS

Erik Selin: "Vi kommer vara fortsatt passiva"

Fastighetsbolaget Balders vd och grundare Erik Selin tycker att det råder "en slags dimma" på fastighetsmarknaden och ser fortfarande ingen anledning till att bli mer aktiv.
Fastighetsbolaget Balders vd och grundare Erik Selin tycker att det råder "en slags dimma" på fastighetsmarknaden och ser fortfarande ingen anledning till att bli mer aktiv. (Foto: Adam Ihse/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 04 apr. 2024Publicerad: 04 apr. 2024

Fastighetskungen Erik Selin ser ingen lättnad på fastighetsmarknaden. Den istid som varit rådande för transaktioner för fastigheter i nära två år har ännu inte tinat.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Redan när inflationen tog fart och det gick att ana den ekonomiskt tuffa period vi nu varit igenom såg Fastighetsmiljardären till att ha säkerhetsmarginaler.

Vuxit driftnettot med drygt 14 procent

“Det är bra att ha extra beredskap i oroliga tider”, sade fastighetsbolaget Balders (börskurs Balder) grundare och vd då sommaren 2022.

Så här nästan två år senare är det uppenbart att Erik Selin lyckats navigera stabilt genom den tuffa fastighetsmarknad som passerat.

Aktien har visserligen sjunkit sedan toppnivåerna 2022 men är kraftigt upp senaste året och även de första månaderna 2024.

Värderingarna på fastigheter må ha sjunkit men för Göteborgsföretagets vd är det ett annat nyckeltal i fokus:

”Det viktiga är att driftöverskottet – driftnettot – utvecklas positivt. Vårt driftöverskott uppgick till 8 914 mkr, vilket är en ökning motsvarande 14,3 procent jämfört med räkenskapsåret 2022. Utifrån förutsättningarna med en fortsatt hög inflation och osäkra räntemarknader tycker jag det är ett riktigt bra resultat”, säger Erik Selin i en längre intervju med Aktiespararna.

ANNONS

Senaste nytt

“Marknaden har en sorts dimma”

Med lägre räntor, en sjunkande inflation och kanske en bättre konjunktur i sikte kan man tänka sig att den stendöda transaktionsmarknaden för fastigheter äntligen skulle börja vakna till liv.

ANNONS

Nej är svaret från fastighetsräven Selin.

“Som det ser ut nu kommer vi fortsätta vara passiva. Jag tycker inte att risk/reward i stunden är förmånlig och eftersom vi inte har någon press på oss behöver vi heller inte agera” berättar Balders grundare för Aktiespararna och fortsätter:

”Under ett par år nu har marknaden för fastigheter dragits med en låg visibilitet, låt oss kalla det för en sorts dimma. Givet detta vill jag inte – ska jag inte – riskera aktieägarnas pengar om jag inte är säker på att uppsidan bedöms vara högre än den befintliga nedsidan.”

Samtidigt utesluter han inte helt nya affärer om “tillfället skulle infinna sig”.

Läs mer:

Ännu en storbank tror på fastighetsaktier. Dagens PS

Balder plockar in 1,2 miljarder i nyemission. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

David Ingnäs
David Ingnäs

Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]