När andra höjer räntan för att bekämpa inflationen gör Turkiet tvärtom – sänker sin ränta med 100 punkter till 12 procent.
Erdogans Turkiet har 80 procent inflation – sänker räntan
Mest läst i kategorin
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan insisterar på att sänkta räntor är sättet att få ner inflationen, och har sparkat flera tidigare centralbankschefer som inte velat följa hans oortodoxa ekonomiska politik.
Än så länge har han inte fått rätt – Turkiets inflation låg i augusti på 80,2 procent och ökade för femtonde månaden i rad till de högsta nivåerna på 24 år, rapporterar CNBC. Den turkiska liran har tappat 27 procent av sitt värde mot dollarn i år, och 80 procent de senaste fem åren.
Turkiets centralbank sänker räntan med 100 punkter
Nu sänker centralbanken räntan ytterligare med 100 punkter, från 13 procent till 12 procent.
Turkiets centralbank skriver i ett uttalande att de har “bedömt att den uppdaterade nivån på politiken är adekvat under de nuvarande utsikterna”, enligt Reuters. Centralbanken säger att räntesänkningen är nödvändig eftersom tillväxten och efterfrågan fortsatte att bromsa och citerade också “eskalerande geopolitisk risk.”
Centralbanken säger att marknaderna borde förvänta sig att “desinflationsprocessen börjar” på grund av de åtgärder som vidtagits.
Låga valutareserver spökar
Det tror dock inte ekonomer i väst – Capital Economics seniora tillväxtmarknadsekonom Liam Peach säger till CNBC att effekten troligen blir ett fortsatt ras för den turkiska liran.
“Utrymmet för ytterligare lättnader blir allt mer begränsat på grund av den press som detta sätter på liran och realräntorna. Turkiet har ett så stort bytesbalansunderskott och det har blivit beroende av inflöden av utländskt kapital för att finansiera det. Valutareserverna i Turkiet är så låga att centralbanken verkligen inte har någon möjlighet att kliva in”, säger han till CNBC.
Läs även: Grekland varnar för nytt krig i Europa efter Turkiets hot
Läs även: Allt fler turkar nekas visum till europeiska länder
Läs även: Turkiet säger nej till Sverige: ”Har inte levt upp till sina löften”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.