Dagens PS

Enorm gasledning mellan Ryssland och Kina

Power of Sibera
Power of Siberia heter gasledningen som började byggas 2015. (Foto: AP/TT)
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 27 juli 2022Publicerad: 27 juli 2022

Ryssland och Kina bygger just nu de sista etapperna av en enorm gasledning, “Power of Siberia”, skriver CNBC. Nu kommer den viktiga industristaden Shanghai att få gasen direkt levererad genom ledningen.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ledningen löper längs Kinas östra delar och kommer att förse Beijing och Shanghai med gas. Redan 2019 började ledningen tas I bruk, men nu är den snart fullt utbyggd, skriver CNBC.

Det är ryska Gazprom och kinesiska China National Petroleum som gemensamt har byggt ledningen under åtta års tid. ”Power of Siberia” är alltså inget plötsligt påfund, men färdigställs vid en tidpunkt då de europeiska sanktionerna gör att Ryssland behöver nya marknader för sin naturgas. Kina har å sin sida sökt olika sätt att komplettera sin energimix.

ANNONS

Gasledning: 10 miljarder kubikmeter gas per år

Motsvarande 55 miljarder dollar har Ryssland investerat i det nya projektet, men enligt kinesiska data har importen av gas hittills bara genererat 3,8 miljarder dollar fram till 2021. Det är en summa som steg avsevärt det senaste halvåret. Men Ryssland har ändå tappat stora inkomster från sin export till sådana länder som ligger utanför det tidigare Sovjetimperiet.

I februari i år kom Kina och Ryssland överens om ett årligt avtal, där Kina förbinder sig att köpa 10 miljarder kubikmeter rysk gas per år. Under 25 års tid kan det generera 37,5 miljarder dollar till Ryssland. I dagsläget kommer mycket av Kinas importerade gas från Turkmenistan.

Läs också:

Så drabbas Sverige av gaskrisen: “Första året värst”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Immunovia redo att ta klivet in på USA-marknaden 2025

TO3 tillgänglig för teckning

Läs mer om TO3- teckningsoptionerna
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Blir värderingen högre av notering i USA?

Klarna och andra europeiska bolag väljer att rikta sina blickar mot USA-börsen när det är dags för notering. Men att handlas på den amerikanska börsen är långt ifrån en säker väg till högre värdering. ”Financial Times har gjort en undersökning där man hade sett att av de tolv bolag man hade tittat på så hade hälften […]