Oscar Properties vd Oscar Engelbert har ändrat redovisningsrutin i bolagets nya rapport, då han underlåter att presentera försäljningssiffror för bostäder. Dessa ger inte en “rättvisande bild” av bolaget, menar han. Han skriver även att Stockholms stads aktivitet i försäljningen av Gasklockan är “upprörande”.
Engelbert håller på siffror i känslomässig rapport
Mest läst i kategorin
I kvartalsrapporten för årets andra kvartal har bostadsutvecklaren Oscar Properties beslutat att inte publicera siffror över bostadsförsäljningar. Det senaste året har dessa försäljningar tidvis varit obefintliga, skriver Expressen.
“Oscar Properties har för detta kvartal valt att inte redovisa bokade och sålda lägenheter, då detta inte ger en rättvisande bild av verksamheten eftersom en större del av bolagets verksamhet idag är generell bostadsutveckling i alla dess former, såväl samhällsfastigheter som bostäder. Vi har istället valt att redovisa de projekt vi i skrivande stund har i projektportföljen för att på så sätt visa den potential som finns i den framtida utvecklingen”, skriver bolaget i rapporten.
“Upprörande på ett personligt plan”
Gällande Stockholms stads hantering av försäljningen av projektet Gasklockan på Djurgården har inte Oscar Engelbert mycket positivt att säga.
Bolaget har nyligen stämt staden då man menar att marken byggnaden skulle byggas på inte var tillräckligt sanerad vid överlämningstillfället. I rapporten antyder Oscar Engelbert att företaget blivit särbehandlade.
“På ett personligt plan är det upprörande att efter alla de miljökrav som Oscar Properties ställt på Stockholms stad enligt gällande avtal, har nu staden erbjudit sig att genomföra just detta för en ny exploatör. Alla dessa miljökrav ignorerades under lång tid av Stockholms stad som hävdade att de inte var relevanta. Frågan stockholmarna borde ställa sig är varför staden inte ville gå vidare med genomförandet av Gasklockan? Staden hade alla chanser att skapa ännu ett arkitektoniskt avtryck tillsammans med ett av världens mest framstående arkitektkontor”, skriver han.
“Risken är stor att skattebetalarna får stå för notan på grund av Stockholm stads agerande”, fortsätter han och hänvisar till rättsprocessen.
Finns en konkursrisk
I dagens rapport framkommer att bolagets likvida medel har sjunkit med runt 83 procent på ett år och att det finns en konkursrisk om verksamheten inte hittar alternativa finansieringsmöjligheter.
Bolaget redovisar i rapporten plussiffror gällande rörelseresultat och nettoresultat; att jämföra med en förlust samma period 2019. Enligt Expressen kan detta härledas till att planerade bostadsprojekt har blivit avbrutna.
Omsättningen minskar från 312 miljoner kronor till 27,2 miljoner.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.