Dagens PS

Energikris blir matkris – dubbel inflation på mat

El hushåll elräkning elpris
Det dyra elpriset kan vara din vän – om du har rätt teknik i hemmet. Foto: TT
Malin Beeck
Malin Beeck
Uppdaterad: 09 aug. 2022Publicerad: 09 aug. 2022

Matprodukter blir allt dyrare att framställa, och det märks även för konsumenterna, skriver Bloomberg. Det är både matproduktion i sig och industriprocessen för att framställa färdiga varor som blir dyrare. Både råvaror och elektriciteten spelar in i prisökningarna.

ANNONS

Mest läst i kategorin

I samband med den ryska invasionen av Ukraina har priserna på all form av energi ökat. Det gäller såväl el som produkter från gas, olja och kol. Det märks inte minst i matindustrin – ända från jord till bord.

Genom energikrisen blir det också tydligt hur beroende matframställningen är av både gas, olja och el. Konstgödsel tillverkas vanligen av naturgas och jordbruksmaskiner drivs med diesel. Samtidigt blir även andra insatsvaror allt dyrare för att frambringa goda skördar.

Men det slutar inte där. Vi använder stora mängder elektricitet för att processa den mat som framställs på global skala, för att maten slutligen ska nå konsumenterna via transporter, som också kräver energi.

Därmed slår energikrisen mot livsmedelsbranschen från alla håll, skriver Bloomberg.

I Storbritannien räknar Bank of England med att inflationen kommer att gå upp med mer än 13 procent i år. Det innebär i sin tur att en tredjedel av de brittiska hushållen kommer att spendera mer än 10 procent av inkomsterna på energi, och att matkostnaderna också kommer att öka stort. Ryan Peters, vd för Brioche Pasquier UK Ltd, säger till Bloomberg att det är en dominoeffekt.

”Vi måste höja våra priser till återförsäljarna lite, och tyvärr går det ut över konsumenterna.”

Brist på nyckelprodukter grund till inflation

Rysslands invasion av Ukraina har skapat brist på nyckelprodukter som vete och vegetabiliska oljor. Samtidigt måste livsmedelstillverkare i Europa hantera höga energipriser på i princip all sorts energi.

När kylan sätter in kommer behovet av energi att öka ytterligare, och därmed även inflationen.  Suedzucker AG, Europas största tillverkare av socker från betor, sa tidigare i år att en “avsevärd ökning” av råvaru-, energi- och förpackningskostnader hade slagit ut effekterna av dess intäkter under första kvartalet.

ANNONS

Vissa företag har börjat flytta sin produktion från Europa på grund av elpriset. Det gäller bland annat bolag som tillverkar matolja.

Europeiska unionen godkände förra veckan ett stödpaket på 110 miljoner euro (1,14 miljarder kronor) för att stödja företag inom jordbrukssektorn som har påverkats.

”Jordbrukssektorn har drabbats särskilt hårt av prisökningarna på energi och andra insatskostnader orsakade av Rysslands invasion av Ukraina och de relaterade sanktionerna”, säger EU:s antitrustkommissionär Margrethe Vestager till Bloomberg.

”Vi fortsätter att arbeta nära medlemsländerna för att säkerställa att nationella stödåtgärder kan sättas in i rätt tid, samordnat och effektivt.”

ANNONS

Senaste nytt

Läs också:

Europeiska städer preppar för energikris
Expert: Omotiverat höga priser på spannmål

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS