Privatkunderna överger fondmarknaden. Men på börsen avtar inte suget efter energifonder och råvarurelaterade fonder. Hittills har fonderna gått upp med 56,7 respektive 41,3 procent.
Energifonder marknadens vinnare
Mest läst i kategorin
Det är både förnybar och fossil energi som har kommit i ropet, åtminstone om man tittar på listningen av de mest köpta fonderna från Millistream, enligt Dagens Industri.
Den enskilda fond som hittills har gått bäst är Schroder ISF Global Energy A Acc USD. Minst två tredjedelar av investeringarna som fonden gör är i energi. Större delen av dess investeringar är i traditionella energislag som olja och gas.
Fonder som är helt inriktade på grön energi har tidvis backat, investerarna väljer att sprida riskerna när en skakig börsperiod väntar. Ändå växer den gröna sektorn med nya satsningar och totalt har satsningarna på gröna energislag växt med 33 procent sedan förra året, skriver Svenska Dagbladet.
Några exempel är H2 Green Steel och Northvolt. Men de framgångsrika energifonderna som handlas på Stockholmsbörsen lutar sig mer på olja och kol, sannolikt för att dessa energislag anses vara tryggare alternativ.
När det gäller råvaror är det gruvindustri, sällsynta jordartsmetaller och uran som har gått bra på sista tiden. De ökade uraninvesteringarna är relaterade till att många väntar sig ett uppsving för kärnkraften när världens länder ska möta klimatmålen.
Också i USA är intresset för aktiehandlade fonder inom gröna näringar visserligen fortsatt stort, men inte tillräckligt för att ge den nya tekniken ett verkligt genomslag ännu, enligt CNBC.
Vinnare:
Branschfond, energi +56,71%
Råvaror – Blandade +41,37%
Ryssland +38,97%
Östeuropa +36,36 %
Kanada +36,20%
Afrika och Mellanöstern +35,87%
Branschfond, fastighetsbolag övriga +35,34%
Branschfond, fastighetsbolag USA +34,92%
Indien+34,81%
Branschfond, onoterat +31,44%
Förlorare:
Brasilien – 12,15%
Turkiet -12,03%
Ränte – Kina & närliggande, högrisk -8,93%
Kina -6,84%
Branschfond, ädelmetaller -6,55%
Hongkong -6,27%
Ränte – Asien obligationer, högrisk -5,44%
Ränte – DKK obligationer, inhemska -4,83%
Ränte – euro obligationer, statliga -3,77%
Hedgefond, volatilitet -3,40%
Läs också:
Här är populäraste fonderna i december