Det har alltid varit lukrativt för Norge att leverera energi till Europa, men sedan Ryssland startade kriget mot Ukraina har det blivit oanständigt.
Norge profiterar på kriget och energikrisen
Mest läst i kategorin
I månader har Norge profiterat på kriget i Ukraina och européernas höga elräkningar. De summor som flödar till Norge är pinsamma och ett land som är angeläget om sin image som en kraft för det goda i världen måste nu avvärja anklagelser om krigsvinster, det rapporterar The Economist.
Norge är är världens fjärde största exportör av naturgas, och när ukrainare har kämpat för sitt land och européer har bävat inför att öppna sina elräkningar har Norge tjänat pengar.
Tjänar motsvarande EU:s BNP per capita
Norge skulle vara ett välmående land även utan sina oljefyndigheter. Under ett normalt år tjänar Norge över 50 miljarder dollar, drygt 522 miljarder kronor, eller 10 000 dollar, cirka 104 408 kronor per norrman, på sin försäljning av olja gas och el. Tack vare kriget har intäkterna för Norges energiexport stigit till över 200 miljarder dollar, drygt 2 088 miljarder kronor per år.
Landet sätter dessa pengar i en statlig förmögenhetsfond, men om det inte var fallet skulle varje norrman kunna få cirka 40 000 dollar, drygt 417 630 kronor i handen, vilket ungefär motsvarar EU:s BNP per capita.
Europa har börjar säga ifrån
Tills nyligen protesterade inte Europa, all energi som inte kom från Ryssland välkomnades och alternativen fanns i första hand i Mellanöstern och Nordafrika, att då handla från en norsk minister var lättare än att vädja om fossila bränslen från en auktoritär härskare.
Norge ökade sin gasproduktion så mycket som möjligt, skickade pengar till Ukraina och medverkade i sanktioner mot Ryssland, de krävde bara att EU skulle tona ned sina föreläsningar om Norges behov av att avlägsna sig från fossila bränslen.
I takt med att energikrisen fördjupats har dock stämningen surnat till. Polen var först ut och fördömde i maj de höga priserna på gas från norr. Andra protesterar mer diskret med antydningar om att en upplyst leverantör kan välja att begränsa sina priser, i alla fall medan det är krig.
Behöver intäkterna till sin gröna omställning
Norge har länge insisterat på att marknadspriser fungerar och att de behöver stora vinster nu för att kunna finansiera sin gröna omställning. Norges politiker har egna problem att brottas med, på grund av landets rikliga vattenkraft tycker norrmännen att de är berättigade till billig el.
Men vattenreservoarer har tömts av torka och landets elpriser har stigit, det gör ont även i ett rikt land. Vissa av Norges industrier existerar bara på grund av låg elkostnad. Norges regering har svarat med generösa subventioner och sagt att den skulle kunna strypa exporten av el, något som irriterat landets EU-grannar som vill ha öppna elmarknader, det skriver The Economist.
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.