Ryssland kan tvingas skära ned på sin oljeproduktion till en tredjedel – ett scenario som kan leda till den största globala försörjningskrisen på flera decennier, rapporterar CNN Business.
Nedskärningar i rysk oljeproduktion: "Global försörjningskris"
Mest läst i kategorin
Ryssland är den andra största producenten av råolja i världen. Innan landets invasion av Ukraina producerades tio miljoner fat per dag, ungefär hälften exporterades.
Men under onsdagen varnade energiorganisationen IEA att den ryska oljeproduktionen kan behöva minskas till tre miljoner fat per dag.
“Konsekvenserna av en potentiell förlust av rysk oljeexport till globala marknader kan inte underskattas”, sa IEA i sin månadsrapport. Krisen kan medföra bestående förändringar på energimarknaderna, tillade den.
Importförbud av rysk olja
Länder som Kanada, USA, Storbritannien och Australien har valt att införa importförbud på rysk olja – totalt står länderna för 13 procent av den ryska oljeexporten.
Ryssland har tvingats att sätta stora rabatter på oljan.
Stora västerländska oljebolag har avbrutit sina samarbeten med Ryssland och stoppat nya projekt. EU införde under tisdagen även ett stopp för investeringar i den ryska energiindustrin.
Utbud och efterfråga ökar efter minskad rysk oljeproduktion
Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som är de andra stora oljeexportörerna pressas nu att öka sin oljeexport.
“Om stora producenter inte ändrar kurs och öppnar kranarna bredare, kommer de globala marknaderna att vara undertillförda under andra och tredje kvartalen 2022”, varnade IEA.
Brittiska premiärministern Boris Johnson besökte Persiska viken under onsdagen för att diskutera hur Saudiarabien och Förenade Arabemiraten kunde öka det diplomatiska och ekonomiska trycket på Ryssland.
Enligt uttalanden från den brittiska regeringen skulle ledarna diskutera hur de kan förbättra energisäkerheten och minska volatiliteten i energi- och livsmedelspriser.
Volatil energimarknad
De globala energimarknaderna har sedan Rysslands invasion av Ukraina varit extremt volatila. Oljepriset var förra veckan över 139 dollar per fat för att sedan vända nedåt under 100 dollar per fat.
Analytiker varnar för priser över 200 dollar, när importörer avstår från att köpa rysk olja och inflationen pressas upp ännu mer – då ökar påverkan på den globala ekonomin.
En energikris kan medför stora förändringar inom energimarknaderna. Det kan öppna för oljeexportörer som Venezuela och Iran om USA väljer att släppa på sanktionerna.
EU har planer på att minska sitt beroende av rysk gas genom att hitta nya leverantörer och öka övergången till förnybar energi. Unionen säger att de ska satsa på att minska förbrukningen genom energieffektiviseringar och att förlänga livslängden för kol- och kärnkraft.
Samtidigt är Saudiarabien i samtal med Bejing för att sälja en del av sin olja i yuan. Detta skulle minska dollarns dominans på de globala energimarknaderna och fördjupa Riyadhs kopplingar till öst.
Läs mer: Saudiarabien överväger kinesiska yuan istället för dollar