Oppositionens partiledare gick i helgen ut med en gemensam debattartikel om ny kärnkraft. Men utspelet sågas av energiminister Khashayar Farmanbar (S): “Vem ska betala?”, säger han.
Ministern om ny kärnkraft: "Vem ska betala?"
Mest läst i kategorin
Partiledarna för M, KD, SD och L gick i helgen ut i en gemensam debattartikel där de vill utveckla kärnkraften, som de menar har en nyckelroll i Sverige framöver för att vi ska klara klimatomställningen. De vill bland annat ha ett nytt regelverk för svensk kärnkraft och möjligheten att bygga fler reaktorer och på andra platser än de lagstiftade 10.
“När energitillgången styrs av vädret kommer det drabba svenska hushåll och företag negativt. Detta är vattendelaren i klimatpolitiken. Det är därför kärnkraftsmotståndet från de rödgröna är så destruktivt”, skriver Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Nyamko Sabuni (L) i debattartikeln i Svenska Dagbladet.
“Går inte att lura Sveriges medborgare”
Energiministern Khashayar Farmanbar (S) dömer dock ut förslaget som icke trovärdigt.
“Det går inte att lura Sveriges medborgare och elkonsumenter att kärnkraften är den magiska lösningen på allt. De måste tala om vem som ska betala de astronomiska summorna och när den hypotetiska nya kärnkraften ska kunna byggas”, säger han enligt Expressen.
“De pratar gärna om kärnkraft, men inte ett enda ord om finansieringen. Vem ska betala detta? Pengarna på bordet, annars är det bara tomt snack”, säger Farmanbar.
Svagt intresse för ny kärnkraft
Ministern pekar på att det varit tillåtet i tio år att bygga ny kärnkraft där det redan finns framdragna transmissionskablar, alltså på befintliga platser för kärnkraftverk. Men intresset har varit svagt.
“Det är inte regeringen som sagt nej, det är inte jag som stoppat det här. Det är fullt möjligt att investera i ny kärnkraft. Men nån måste vara beredd att göra det”, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.