Efter diskussioner från förra veckan rapporterade den spanska premiärministern under tisdagen att landets företag inte får köra sin ac till under 27 grader på sommaren eller över 19 grader på vintern. Lagen är en konsekvens av Europas energikris och ska gälla till november till 2023 och den begränsar även belysningen av offentliga monument och skyltfönsterbelysning efter klockan 22.
Europeiska städer preppar för energikris
Mest läst i kategorin
Den här typen av regler är inte helt nya. Offentliga verksamheter som inte är sjukhus hade redan en gräns på 27 graders kyla inomhus – men nu utökas regelverket som en konsekvens av den annalkande energikrisen som kommit till följd av invasionen av Ukraina.
I rädsla för att Putin ska stänga av gasförsörjningen har Europeiska Unionen enats om att sänka energianvändningen med 15 procent. Ett beslut som fått hela kontinenten att snegla på termostater och lampknappar.
Böter för butiker som slösar med energin
Berlin har till exempel lovat att sänka stadens energianvändning med 10 procent, bland annat genom att stänga av belysning för viktiga monument. Italien och Grekland har också infört begränsningar för luftkonditioneringen i offentliga utrymmen och Paris har infört en böter för butiker som kör AC samtidigt som man har fönster öppna.
Europas fruktan inför energikrisen har förvärrats av varma och torra veckor med låga vattennivåer i många europeiska floder, nivåer som är kritisk för att skeppa bränsle till tyska kraftverk och för att kyla ner franska kärnkraftverk.
Energikris ger kall vinter
När vintern väl är här så kommer energin behövas till att värma Europa. Paris och Berlin står inför svåra utmaningar kopplat till att hålla värmen under vintern utan den ryska gasen. Spanien klarar sig bättre utan den ryska gasen och staten har sagt att man skulle klara sig även om Ryssland stängde av kranen helt.
Även Sverige påverkas förstås av den ryska gasexporten. Experter varnar nu för att elpriset kan mångdubblas om Ryssland stryper sin gasexport och boende i södra Sverige kommer drabbas hårdast.
Den ryska gasexporten har redan påverkats, och sen någon vecka tillbaka har man börjat dra ner på gasen till Europa. Exakt hur detta fortsätter att utvecklas är ännu ovisst, men i någon form lär den gaskrisen fortsätta som ett sätt att pressa Europa till att dra ner på stödet till Ukraina.
Läs mer: Across Europa, Gas-strapped Cities Prepare to Power Down
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.