Dagens PS

EU försämrar investerarskyddet – Sverige slår larm

Finansinspektionen Sverige
Finansinspektionens chef Erik Thedéen. Foto: TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 21 dec. 2022Publicerad: 21 dec. 2022

Flera svenska myndigheter slår ner mot EU:s nya regelverk för nyemissioner. Det kommer bli svårare att få insyn i företagen menar Sverige, och toppchefer kommer kunna hemlighålla sina aktieaffärer.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Det ska bli lättare för entreprenörer att få europeiska investerare. Det är anledningen bakom att EU-kommissionen antagit förslagspaketet “Listing Act” den 7 december.

Sverige ryter ifrån

Många delar ”kommer innebära stora konsekvenser för transparensen och investerarskyddet på värdepappersmarknaden”, skriver Finansinspektionen, FI, enligt tidningen Dagens Industri.

Men EU har inte tagit till sig av den svenska kritiken.

”Med det här initiativet vill vi förenkla kraven före och efter en börsnotering för att göra kapitalmarknaderna attraktivare för företagen i EU”, står det på EU-kommission hemsida, som tror att nyemissionerna kan öka med 20 procent tack vare det nya förslagspaketet.

Bland annat vill kommissionen höja beloppsgränsen för emissioner från nuvarande 22 miljoner kronor i Sverige, till 34 miljoner kronor. Den gränsen avgör för när ett företag måste publicera ett prospekt som granskats av behöriga myndigheter.

Även Ekobrottsmyndigheten, varnar för stora konsekvenser i ett utlåtande till Sveriges regering.

”Regeln skulle troligen innebära att majoriteten av emissionerna från svenska börsbolag undantas från prospektkrav. Sett ur perspektivet investerarskydd vore detta klart negativt”, skriver de.

Dessutom fyrdubblas beloppet som toppchefer i företagen måste redovisa offentligt, när det gäller aktieaffärer. I nuläget ligger nivån på 55 000 kronor. Det nya beloppet kommer innebära att man kan göra aktieaffärer för 220 000 kronor utan att redovisa dem.

ANNONS

I Sverige misstänker man att det kan leda till färre investeringar, istället för de avsedda ökade investeringarna:

Det kan nämligen vara “avskräckande för investerare att göra investeringar i en emittent när det inte är möjligt att ta del av vilka transaktioner som sker av personer med stor insyn i bolaget”, enligt Finansinspektionens utlåtande.

ANNONS

Senaste nytt

“Free float”

I förslagspaketet vill EU också sänka kravet på hur stor andel av aktierna som handlas vid en börsnotering. I nuläget måste var fjärde aktie, 25 procent finnas till försäljning. Men om förslaget går igenom sänks gränsen till 10 procent. Även det får kritik från svenska myndigheter.

”Nackdelar är att färre aktier i omlopp innebär sämre likviditet, vilket i längden kan leda till lägre värdering och högre prisvolatilitet på bolagets aktier” skriver Finansinspektionen, rapporterar DI.

Läs mer om Eu, Sverige och företagande:

XXL:s nyemission

Lidds faller 40 procent efter nyemission 

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]