Dagens PS

Blodiga nyemissioner: Rabatter står småföretagen dyrt

nyemissioner
Småföretagarna tvingas ta in kapital för att täcka de ökande kostnaderna. Foto: Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 15 feb. 2023Publicerad: 15 feb. 2023

En nyemission kan vara ett sätt att investera när ekonomin går bra. Men många små företag har känt sig tvungna att ta in pengar av helt andra skäl.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Flera småföretag har känt av de tuffare tiderna och tvingats att ta in nytt kapital. Och det står dem dyrt i form av höga emissionskostnader och superbilliga aktier.

Behövs nytt kapital

Den ökande inflationen, räntorna, osäkerheten i världen och elpriserna har inneburit att många företag behöver nytt blod i kapitalkroppen.

Mängden emissionserbjudanden har duggat tätt på sista tiden, skriver Privata Affärer som tittat på några av de börsnoterade bolag som vänt sig till marknaden för att ta in mer pengar.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

Experten: “Pinsamt och respektlöst”

Så här säger Peter Benson som är chefredaktör på Affärsvärlden om emissionerna:

”En sak man studsar på är att hälften av de tillfrågade bolagen vägrar uppge emissionskostnaden. Det är riktigt pinsamt och oerhört respektlöst mot de egna aktieägarna. Det är också orimligt att marknadsplatserna tillåter styrelserna att mörka den här informationen. Emissionskostnaden borde alltid framgå redan i första pressmeddelandet”.

Borde inte kosta många kronor

”Egentligen borde det vara superbilligt att göra en företrädesemission. Bestäm en kurs där man tror att emissionen blir täckt, kalla till extra bolagsstämma och låt handeln med teckningsrätter klarera marknaden. Den modellen kostar inte många kronor. Men i dagens klimat är det vanligt med både skyhöga rabatter och samtidigt betala multum till garanter och rådgivare. Att den dåliga kombinationen är så vanlig kan bara tolkas som negativt”, säger Peter Benson.

ANNONS

Fakta: Nyemissioner

1. En nyemission är när ett företag ger ut nya aktier på marknaden för att öka sin kapitalbas och få in mer pengar. Dessa nya aktier kan säljas till befintliga aktieägare eller till allmänheten, och priset på de nya aktierna bestäms vanligtvis av marknadspriset och utbud och efterfrågan.
2. En nyemission kan ske av flera olika skäl, som att finansiera nya projekt, investeringar eller utvidgning av företaget, att betala av skulder eller för att möta krav på ökad kapitalbas från tillsynsmyndigheter.
3. För investerare kan en nyemission vara en möjlighet att köpa in sig i ett företag till ett lägre pris än vad aktierna kan komma att värda senare.

Källa: Finansinspektionen

Läs mer om nyemissioner:

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och emissioner? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Castellum tar in 10 miljarder

Proptech tar in 28 miljoner

Emission för läkemedelsföretag – satsar på medicin mot för tidig utlösning

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Så använder kriminella kryptovalutor
Spela klippet

Så används kryptovalutor av kriminella

Intresset för kryptovalutor har skjutit i höjden i takt med att bitcoin och andra digitala tillgångar når nya rekord. Samtidigt växer oron för att tekniken utnyttjas för olagliga syften, såsom penningtvätt. Advokat Niklas Sinander, expert på området, berättar om utmaningarna och de åtgärder som vidtas för att stävja missbruk. Attraktiv för kriminella – Kryptotillgångar har […]