Dagens PS

Di varnar: Kurschock hotar svenska sparare

emissioner-stockholms-borsen
Ett "styrketecken" från Stockholmsbörsen innebär samtidigt en rasrisk för aktieägare. Di:s Ulf Petersson pekar ut fallgroparna som småspararna bör se upp för just nu. (Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 22 maj 2019Publicerad: 22 maj 2019

Ett “styrketecken” från Stockholmsbörsen innebär samtidigt en rasrisk för aktieägare. Di:s Ulf Petersson pekar ut fallgroparna som småspararna bör se upp för just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nyemissioner är ett hälsotecken att börsen fungerar som den ska, skriver Dagens Industris Ulf Petersson i en analys. Men för småspararna, fortsätter han, innebär ofta kapitalanskaffningen hos börsbolagen en “kallsup” i form av aktiekurser på fall.

Han tar flera exempel.

Det första är emissionsaktuella bilsäkerhetsföretaget Veoneer vars aktie rasade 15 procent på nyheten den 29 april om en potentiell kapitalanskaffning. Ett annat är bolaget Fagerhult – även detta i gång med att ta in nya pengar – som föll lika mycket och allra sämst har det gått för aktieägare i klädkedjan MQ, konstaterar Ulf Petersson.

40 procent har börspappret dykt sedan det stod klart att 176 miljoner kronor skulle tas in.

“Här handlar det dock om ett försök att staga upp ett bolag i kris genom en i förhållande till börsvärdet väldigt stor emission, vilket förklarar kursreaktionen”, påpekar han.

Sammanlagt har 24 börsbolag hittills i år genomfört eller aviserat nyemissioner, framgår i artikeln. Det innebär en tioprocentig ökning jämfört med första halvåret 2018 – trots att vi fortfarande har en månad kvar – och en 280 rusning om man jämför med samma kvartal i fjol.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]