SpaceX:s och Teslas vd Elon Musks affärsförbindeler med Kina väcker oro i Washington – Peking kan få tillgång till hemlig information.
Elon Musks band till Kina bekymrar USA
Mest läst i kategorin
Den amerikanska kongressen ser inte mellan fingrarna på Elon Musks band till Kina, varken när det gäller entreprenörens rymdbolag SpaceX eller Tesla.
Tvärtom finns det en “oro i Washington” över Musks affärsrelationer med Kina, däribland hos republikanska lagstiftare som tidigare applåderat Musks storslagna entreprenörsanda, berättar The Wall Street Journal.
Men nu har det vänt och blivit ett orosmoment och framför allt finns en fruktan för att sekretessbelagd information som Musk sitter på genom Space Exploration Technologies ska hamna i orätta händer, det handlar om konfidentiell information som man är rädd för att Peking ska få tillgång till via bland annat utländska leverantörer inom superentreprenörens rymdsatsning SpaceX.
Spänningarna mellan USA och Kina ökar
Enligt WSJ är vissa lagstiftare i USA även bekymrade över att tydliga riktlinjer saknas mellan SpaceX och elbilstillverkaren Tesla, som utvecklat avancerade batteripaket med stor efterfrågan i Kina, samtidigt som Kina anammat en billigare teknik för batterier som Elon Musk förespråkar.
Oron över Elon Musks affärskopplingar till och med Kina kommer i en tid där USA:s och Kinas relationer gnisslar betänkligt på grund av Kinas president Xi Jinpings partnerskap med Rysslands president Vladimir Putin.
Chris Stewart, en högt uppsatt medlem av representanthusets underrättelsekommitté, anser att det finns fog för att ta reda på om den kinesiska regimen har några direkta eller indirekta kopplingar till Elon Musks SpaceX.
Han menar att “vem som helst skulle vara orolig om det finns ekonomiska förvecklingar med Kina” genom SpaceX, och understryker enligt WSJ att kongressen inte ser med blida ögon på det hela.
Tencent investerare i Tesla
Stewart uppges även vilja ha svar på om det finns några företag med relationer till Kina som investerat i SpaceX, men som inte är börsnoterat.
Representanter för Tesla och SpaceX har inte kommenterat saken.
Tidigare har det framkommit att den kinesiska teknikjätten Tencent köpt 5 procent av aktierna i Tesla, vilket Musk då gladdes åt.
Det var 2017 och året därpå, 2018, framgick det utan ytterligare upplysningar att Tencents ägande i Tesla minskat till 4,97 procent.
Tencent har på en direkt fråga om företaget fortfarande äger Teslaaktier inte kunnat ge information om detta.
På grund av bland annat stöd i form av lågräntelån från Kinas kommunistregim är Kina ett av amerikanska Teslas starkaste marknader.
Vita huset har avböjt att kommentera eventuella, potentiella säkerhetsrisker med Elon Musks band till Kina, och Kinas ambassad har inte svarat på begäran om en kommentar, berättar WSJ.
Läs även: Deutsche Banks vd: Fortsatta sanktioner ett måste
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.