Elon Musk, vd för Tesla, säger att stora bilföretag inte gör några betydande vinster på nya bilar. I stället tjänar de pengar på reservdelar.
Elon Musk: Så tjänar stora bilföretag pengar
Mest läst i kategorin
Enligt Teslas vd Elon Musk säljer äldre och mer etablerade biltillverkare som till exempel koncernerna Volkswagen, Toyota, Stellantis och General Motors sina nya bilar med låga eller inga marginaler alls. Det är inte där de tjänar sina pengar.
“Det mesta av deras vinster är att sälja reservdelar till sin flotta, varav 70 procent till 80 procent är förbi garantin”, säger han enligt sajten Mint, som också skriver att Musk använde exemplet med rakhyvlar och rakblad för att göra sin poäng.
”Nya bilföretag saknar denna fördel. De saknar också försäljnings- och serviceinfrastruktur.”
“Extremt svårt” att gå plus
Uttalandet kom i samband med att Tesla och SpaceX-vd:n på en presskonferens ombeddes kommentera det brittiska techbolaget Dysons misslyckade försök att bygga ett elfordon.
“Produktion är svårt. Produktion med ett positivt kassaflöde är extremt svårt”, säger Elon Musk.
Tesla har tidigare fått kritik för att elbilsföretaget haft svårt att levererera vinst i sin bilförsäljning, och istället använt sig av bland annat handel i bitcoin och utsläppsrätter för att visa svarta siffror. Men enligt Elon Musk är Tesla alltså inte det enda bilföretag som använder sig av andra affärsområden för att göra vinst.
Håller med om hög prisuppskattning
Musk har också berättat för de anställda på Tesla att han håller med om en ny prisuppskattning som investmentbolaget Ark Invest gjort om Tesla nyligen, skriver Mint.
Ark Invest, som drivs av den populära Cathie Wood som under 2020 utsågs till årets bästa aktieplacerare av Bloomberg, tror på ett aktiepris för Tesla på 3000 dollar till 2025 och en försäljning på mellan 5 och 10 miljoner bilar per år.
Läs även: Elon Musk till attack mot Jeff Bezos
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.