Elon Musk hade ett rejält försprång till sina rivaler i rikemanstoppen, men nu är han bara tvåa och flera utmanare nosar serieentreprenören i baken – Musk kanske aldrig blir rikast igen, skriver Bloomberg.
Elon Musk petad från tronen – "kanske aldrig blir rikast igen"
Mest läst i kategorin
I skrivande stund är Elon Musk – Teslas, Twitters, rymdbolaget Space X:s vd, plus att han basar över ytterligare ett par bolag – god för 129 miljarder dollar, det vill säga runt 1 348 miljarder kronor.
Under lång tid var han kungen på tronen över världens rikaste personer.
Men så en dag för inte alls så länge sedan vaknade Musk upp och konfronterades med en ny verklighet – han var inte längre nummer 1 på rikemanslistan utan tvärtom snöpligt passerad av den franske lyximperiet LVHM:s skapare Bernard Arnault.
Så mycket rikare är Bernard Arnault än Elon Musk
Fransmannen har när denna artikel sätts på pränt 49 miljarder dollar (512 miljarder kronor) mer än Elon Musk i förmögenhet och ruvar enligt Bloomberg Billionaire Index på 178 miljarder dollar, alltså 1 860 miljarder kronor.
I techslaktens spår på USA-börsen kan Elon Musk dock skryta med (det får man anta att han inte gör) att han är den första personen i historien som fått se 200 miljarder dollar försvinna i ett nafs av den personliga förmögenheten.
200 miljarder dollar, det motsvarar i svenska valuta nästan 2 100 miljarder kronor, och enligt Bloomberg är summan något högre än så, cirka 210 miljarder dollar jämfört med när hans förmögenhet slog i taket.
När ämnet är pengar och det handlar om världens allra rikaste, då blir beloppen astronomiska och overkliga för vanliga dödliga.
Senaste nytt
Teslabossens ersättningspaket omtvistat – dom kommer i ärendet
Nåväl. Bloomberg har kikat närmare på vad som gjorde Elon Musk snuskigt rik och konstaterar att han tidigare blivit rikligt belönad i omgångar för sitt mest kända livsverk: amerikanska elbilsjätten Tesla.
2018 fick Musk enligt nyhetsbyrån ett ersättningspaket som saknar motstycke i historien när det gäller incitament till ledande befattningshavare.
Inte oväntat utlöste det prestationsbaserade ersättningspaketet till Teslabossen kritik, men det fick grönt ljus av bolagets investerare och målet som sattes upp var att Tesla skulle öka sitt marknadsvärde till 650 miljarder dollar, det vill säga närmare 6 800 miljarder kronor.
Musk löste 2020 in 304 Tesla-optioner som han fått till 23,34 dollar styck, men till Bloomberg säger experter att kompensationspaketet som Musk tillhandahållit uppenbarligen inte var tillräckligt för att han skulle ha kvar fullt fokus på Tesla.
Teslas vd lägger mest av sin tid på Twitter
Som bekant har Musk köpt Twitter för den avtalade summan 44 miljarder dollar (cirka 460 miljarder kronor i dagens penningvärde), något som han tvingades till under galgen.
Twitter hade i det läget stämt Musk för avtalsbrott då han tänkte dra sig ur affären och en domstol slog senare fast att Teslas och Space X:s vd inte hade något val än att uppfylla löftet i parternas kontrakt.
Teslas frikostiga ersättnings- och lönepaket är också föremål för ett domstolsförfarande med kravet att pengarna borde returneras till Teslas aktieägare, eftersom Musk anses inte ha klarat att leva upp till elbilstillverkarens mål enligt villkoren i kompensationspaketet.
Det har ännu inte kommit någon dom i stämningsprocessen, men marknaden har redan dömt Musk, enligt Bloomberg som konstaterar att medan Tesla-aktien rasat – tappet är 39 procent bara sedan 1 december – uppskattas värdet på Twitter ha fallit med mer än hälften av vad Musk betalade för den sociala medieplattformen.
Söker med ljus och lykta efter ny Twitter vd – “dum nog att ta jobbet”
“Det betyder att Musks uppskattade andel på 79%, som krävde att han upprepade gånger dumpade Tesla-aktier för att hjälpa till att samla in mer än 22 miljarder dollar, nu är värd 11.6 miljarder dollar”, skriver Bloomberg.
En juridikprofessor som citeras i artikeln slår fast att Teslas vd tagit sig vatten över huvudet med Twitter-förvärvet, och samtidigt har investerare i Tesla uttryckt kritik mot att bolaget nu står utan toppchef.
Till Twitter måste Musk samtidigt hitta en vd som enligt hans egen beskrivning är “dum nog att ta jobbet”.
Tesla, som han nu sköter lite med vänsterhanden, släpper sin resultatrapport 25 januari.
Den kommer i en tid när företaget tvingas sänka priserna på sina elbilar och erbjuda rabatter, vilket Elon Musk motvilligt måste hacka i sig.
Läs även: Storägare vill avsätta Elon Musk – “övergav Tesla”
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.