Ekonomipristagaren fruktar förödande konsekvenser av Trumps strafftullar och kallar tullarna för “ett fruktansvärt påhitt och en förfärlig sak att göra”. Läs mer om det och börsslakten som fortsätter i vår morgonbrief.
Ekonomipristagare: "Ett fruktansvärt påhitt"


Mest läst i kategorin
Ekonomipristagaren: Fruktansvärt och förfärligt
Simon Johnson, en av 2024 års tre ekonomipristagare, säger till Agenda att Trumps handelspolitik är “ett fruktansvärt påhitt och en förfärlig sak att göra”. Han säger också att det är så här ett handelskrig i världen börjar, och han drar liknelser med åren före 1930-talsdepressionen och börskraschen 1929.
USA:s president har utfärdat strafftullar mot fler än 180 länder, bland annat 20-procentiga tullar mot EU, och ännu högre importtullar mot Kina.
“Han provocerar länder runtom i världen att ge igen”, säger ekonomipristagaren om Trump och oroar sig för konsekvenserna i finanssektorn. Men också, och inte minst, de förödande effekter som ett globalt handelskrig får på miljarder människor. (SVT)
Senaste nytt
Fortsatt blytunga ras på Asienbörserna
Turbulensen på världens börser håller i sig. Hongkongbörsens Hang Seng rasade 10 procent i den inledande måndagshandeln i regionen och raset stod sig under drygt två timmars handel. I Kina har börserna delvis hållit stängt på grund av helgdag – så först när börsen öppnade på måndagen kunde de kinesiska investerarna handla i den nya verkligheten.
Shanghais och Shenzhens kompositindex föll under morgonen, svensk tid, med dramatiska 6,1 procent respektive 8,4 procent. I Japan har valutan yen stärkts mot dollarn, medan börserna i Tokyo fortsatt att rasa efter förra veckans breda nedgångar. När handlarna tog lunch var det ledande Nikkei 225 som det bredare Topix-indexet ned med 6,5 procent. Sydkoreas Kospi tappade 4,6 procent. (TT)
Goldman höjer sin prognos för en recession
Amerikanska investmentbanken Goldman Sachs höjer utsikterna för en recession på tolv månaders sikt till 45 procent från 35 procent, enligt en anteckning från 6 april. Samtidigt sänker bankjättens ekonomer sin BNP-prognos för Q4 2025 till 0,5 procent från 1 procent.
Detta följer på “en kraftig åtstramning av de finansiella förhållandena, utländska konsumentbojkotter och en fortsatt ökning av den politiska osäkerheten som sannolikt kommer att pressa ned investeringarna med mer än vi tidigare antagit”, sade Goldman Sachs-ekonomerna. (Bloomberg)
Trump tog semester och vann en golftävling
Under tiden som finansmarknaderna skakar efter Trumps hårdföra tullbesked har presidenten varit på en semester- och golfhelg på sitt Mar-a-Lago i Florida, samt avfyrat inlägg på sociala medier. Trump röner också stora framgångar i sitt golfande och kammade på söndagen hem ett mästerskap för veteraner, enligt Vita huset.
När han återvände till Washington på söndagen, sade han till journalister: “Jag talade med många européer, asiater, över hela världen. De längtar efter att få göra en affär. Om vi inte löser det problemet kommer jag inte att göra ett avtal”, sade han om Kina och andra länder som han uppmanar att lösa handelsunderskottet med USA. (The Wall Street Journal)
Nya krav höjs mot ministrars aktieinnehav
Två ministrar har hamnat i blåsväder efter avslöjanden om tveksamma aktieköp. Liberalernas Mats Persson köpte under sin tid som utbildningsminister aktier i Ericsson samma dag som telekomjätten fick klart med två miljarder kronor i forskningsstöd av regeringen, och Maria Malmer Stenergard (M) köpte aktier i försvarsbolaget Mildef när hon var migrationsminister, samtidigt som Sverige förhandlade om vad som kom att bli en miljardorder av stridsfordon som Mildef levererar utrustning till.
Organisationen Transparency International Sverige anser nu att Sverige behöver skärpa sina regler för ministrars aktieinnehav.
“Jag tror att det är viktigt att titta på andra länder”, säger organisationens generalsekreterare Ulrik Åshuvud, som menar att Sverige ligger efter när det gäller att ta itu med intressekonflikter. (Ekot)
Slog larm om Nortvolt redan 2023
Redan 20233 varnade Riksgälden för stora risker i den nu konkursade batteritillverkaren Northvolt. Det här visar en kreditvärdering som myndigheten gjorde då och som Affärsvärlden tagit del av.
Kostnaderna drog i väg med miljarder och Riksgälden sänkte sitt kreditbetyg på företag på grund av riskerna, som även gjorde att Northvolt gick miste om den statliga garanti på 15 miljarder som bolaget först blev beviljad.
“Konstruktionsfasen är en central risk och beroende av andra leverantörer och med flera gränssnitt. Kreditbetyget justeras därför ned till för att spegla konstruktionsrisken”, slog Riksgälden fast. (Affärsvärlden)
Därför får du inte valuta för pengarna
Trots att kronan blivit mycket starkare är det långtifrån säkert att du får valuta för pengarna utomlands. Och det beror på att de flesta länder u Europa har högre inflation än Sverige.
Och bokar du en paketresa med flyg och hotell hemifrån drar du ingen nytta av kronförstärkningen mot euron, varnar experter.
“Vanligtvis betalar vi resorna i svenska kronor, så det blir inte någon skillnad på inköpet av resan”, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken.
Tipset är att boka och betala hotellet i lokal valuta på plats. Vill du på riktigt uppleva glädje av att kronan blivit starkare är rådet att resa till länder som Bulgarien, Albanien och Kroatien. (Dagens Nyheter)

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.