Dagens PS

Ekonomin: Vi har kanske det värsta framför oss

Trots de senaste årens kriser har ekonomin ännu inte tagit den stora smällen, Kjetil Olsen chefsekonom på Nordea Markets tror att vi har det värsta framför oss
Trots de senaste årens kriser har ekonomin ännu inte tagit den stora smällen, Kjetil Olsen chefsekonom på Nordea Markets tror att vi har det värsta framför oss. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 okt. 2023Publicerad: 16 okt. 2023

Vi har haft tre svåra år, med pandemi, krig i Ukraina, skenande inflation med räntehöjningar och nu konflikten mellan Israel och Gaza. Ändå har inte ekonomin kraschat.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Trots alla svåra händelser världen drabbats av de senaste åren ser ekonomin i USA och Norge ut att gå bra, och den är även på god väg inom EU, det skriver Finansavisen.

Börjar bita först nu

I värsta fall har aktiemarknaderna, arbetsmarknaden och oljepriserna fått sig en törn, men de flesta länder har redan nu lägre arbetslöshet än de hade innan pandemin.

Bostadspriserna gick ned ett tag, men prisfallen har inte varit stora och ihållande. Det största problemet nu är att inflationen i de flesta länder är högre än den varit på flera decennier.

Det har i sin tur gjort att de flesta länder nu också har chockerats av massor av räntehöjningar och de börjar bita först nu.

“Om du för några år sedan hade sagt att ECB och Norges Bank skulle höja räntan med mer än 4 procentenheter på ett och ett halvt år så hade jag svarat att det skulle gå rakt i väggen”, säger Kjetil Olsen chefsekonom på Nordea Markets till Finansavisen.

ANNONS

Senaste nytt

Sparade under pandemin

Han säger att de viktigaste faktorerna bakom varför ekonomin i flesta länder har gått så pass bra, trots alla yttre faktorer, är att de flesta länders invånare sparade väldigt mycket extra under pandemin och att räntorna egentligen inte är riktigt höga än.

Trots att chocker har kommit från alla håll menar han att hanteringen av covid-19 är en viktig orsak till att hushållen, arbetsmarknaden och börsen verkar skaka av sig nya negativa händelser.

ANNONS

Enligt hans beräkningar sparade norrmännen 283 miljarder norska kronor, ungefär 284,6 miljarder svenska, mer under pandemin än normalt, och en stor del av dessa pengar har ännu inte använts.

I USA fick hushållen pengar av regeringen varje månad och alla de pengarna har inte heller använts.

Den neutrala räntan

Kjetil Olsen menar att de första 2,5 procentenheterna i räntehöjningen i Norge innebar bara att köpkraften där återgick ungefär till utgångspunkten, det är först med de 2 sista procentenheterna som räntan verkligen biter.

Han hänvisar till den neutrala räntan, den ränta som varken bromsar eller stimulerar ekonomin.

”Den neutrala räntan är nog på väg upp. Det behövs alltså större räntehöjningar innan det får effekt. Intresset vi haft sedan finanskrisen är det som är onormalt, inte den nivå vi är på nu”, säger han till Finansavisen.

Kommer bli tufft

Han tror därför att vi kommer se bättre resultat framöver.

”Det är först efter sommaren i år som räntorna har stramats åt. I så fall ligger det värsta framför oss, även vad gäller tillgångsmarknaderna och bostadspriserna. Det ser vi tecken på på bostadsmarknaden och den kommersiella fastighetsmarknaden har redan fallit ett tag”, säger Kjetil Olsen till Finansavisen.

ANNONS

Han säger vidare att det kommer bli tufft i Norge, men att han inte ser några bra skäl till att USA behöver bromsa in, i så fall måste räntan först stiga så mycket att börserna påverkas.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Norge varnar Sverige för brutal fastighetskrasch Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]