I år väntar en mjuklandning, när räntesänkningar stödjer tillväxt världen över, så låter det konventionella positiva utlåtandet om den globala ekonomin 2024.
Ekonomin 2024 – enligt pessimisten
Mest läst i kategorin
Efter år med krig, pandemi och bankkollaps kan man fråga sig vad som kan gå fel med ekonomin i år. Det är mycket, enligt Bloomberg.
Risker i Mellanöstern
Mer än tre månader av Israels krig i Gaza gör att Mellanöstern står vid randen av en större konflikt som skulle kunna stänga av oljeflöden och driva upp inflationen igen.
Den typen av avbrott i energiförsörjningen har ännu inte inträffat och marknaderna satsar på att det inte kommer ske, men risken ökar.
I Röda havet har spänningarna ökat sedan USA och Storbritannien inledde flygangrepp mot Jemen som svar på Hoti-militanters attacker på fartyg.
Mordet på en Hamas-ledare i Beirut och daglig skottlossning längs gränsen mellan Israel och Libanon riskerar att dra in Hizbollah och Iran i Israels strider.
Även Syrien och Irak ser allt mer ut som konfliktområden.
Senaste nytt
Iran och Israel
Bloomberg ser dock fortfarande ett direkt krig mellan Iran och Israel som osannolikt.
Skulle ett sådant, extremt scenario bli verklighet kan en femtedel av världens tillgång på råolja och viktiga handelsvägar riskeras.
Då skulle råoljepriset kunna stiga till 150 dollar fatet, över 1 500 kronor, den globala inflationen skulle kunna öka med 1,2 procentenheter och den globala BNP:n skulle minska med cirka 1 procent.
Ekonomin i USA
Om det här händer är det dåliga nyheter för USA:s centralbank Federal Reserve. En eskalerande konflikt i Mellanöstern kan skapa en utbudschock. Lösare finansiella villkor skulle också kunna få inflationen att stiga igen.
Om 1 procents minskning av avkastning läggs in i Bloomberg Economics modell för den amerikanska ekonomin hamnar inflationen närmare 3 procent, långt över målet på 2 procent.
Om det händer måste kanske Fed pausa marknadens förväntningar om en lättare ekonomisk politik.
Europa och Storbritannien
I Europa är Europeiska centralbanken och Bank of England i slutet av sin aggressiva åtstramningspolitik.
Bloomberg menar att om du kör deras räntehöjningar genom vilken makroekonomisk modell som helst blir prognosen djup lågkonjunktur.
Bloomberg Economics modell föreslår att Euroområdets BNP borde ha nått på 2,5 procent, för Storbritannien är motsvarande siffra 4,7 procent.
Men hittills visar data någonting annat, en nedgång i både Europa och Storbritannien.
Modellerna kan så klart ha fel, men penningpolitik fungerar med långa eftersläpningar och Europa kanske ännu inte fullt ut har drabbats av effekten, det skriver Bloomberg.
Läs mer: Analys: Efter hackiga 2023 – Europa lyfter igen Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.