“Lär dig leva på 90 procent av din inkomst”, tipsar Länsförsäkringars Privatekonom Stefan Westerberg. 2025 ser dock ut att bli ett bättre år på än länge för svenska hushålls plånböcker spår Veckans börsprofil.
Ekonomen: "Sportlovsveckan 5 000 kronor dyrare 2025"
Mest läst i kategorin
Lägre boräntor, minskad skatt och stigande löner. Men för den som tänker sig en fjällsemester blir det dyrare än någonsin visar den årliga kartläggningen som bank- och försäkringsgivaren låtit göra.
Veckans börsprofil är en artikelserie som publiceras varje fredag där Dagens PS ställer fem snabba frågor till en aktuell person inom börs och finans.
Namn: Stefan Westerberg.
Titel: Privatekonom Länsförsäkringar.
Bakgrund: Tillträdde som Privatekonom sommaren 2023 innan dess chefsekonom för Stockholms Handelskammare under nära 5 år. Även bakgrund från Näringsdepartementet och Kommerskollegium.
Aktuell: Publicerade precis sin årliga kartläggning av priset på en sportlovssemester.
1. Flera experter tror att räntan fortsätter ned även 2025, men hur låg kan den bli egentligen, blir det fler sänkningar efter våren?
“Mycket pekar på att styrräntan sjunker fram till sommaren och där och då landar under 2 procent, som innebär en expansiv penningpolitik med tanke på att det naturliga ränteläget ligger runt 2 procent. Just nu prisar marknaden in en styrräntenivå mellan 1,5–1,75 procent mot sommaren. Den främsta förklaringen till de lägre räntorna är att de ekonomiska hjulen snurrar långsamt och att hushållens konsumtion hackar på låga nivåer. För de med rörligt på bolånet innebär de lägre räntorna att kostnaderna kommer minska ytterligare framöver. Det är rimligt att anta att de rörliga bolåneräntorna landar runt en procentenhet över styrräntan, med viss eftersläpning.”
Senaste nytt
2. Vi närmar oss årsskiftet, något särskilt man bör se över eller tänka på i sin ekonomi tycker du innan nyårsklockarna ringer?
“De privatekonomiska utsikterna för nästa år är ljusa. Det finns såklart en massa makroekonomiska orosmoln, som det alltid gör. Men sammantaget ser det ändå bra ut, och många kommer få mer pengar i plånboken. Detta genom bland annat sänkt skatt på sparande och arbete samt genom lägre räntor och reallöneökningar. Givet nuläget kan man redan nu fundera ett extra varv på hur man bäst tryggar sin ekonomi, i takt med förbättrade marginaler framöver.”
Hur gör man bäst det?
“Här kan det vara klokt att stärka den ekonomiska bufferten som man kanske har tagit av under de senaste två till tre åren. En extra påse pengar är alltid bra att ha om eller när olyckan är framme, och så att privatekonomin inte påverkas så mycket av konjunkturella kastvindar. Därefter kan man fundera hur man bäst boostar sina långsiktiga sparmål, och om det handlar om ett sparande med längre tidshorisont är det rimligt att ta högre risk och lägga mer av pengarna på börsen.”
3. Ni har kikat på vad en sportlovsvecka kostar för en typisk familj, berätta vad fick ni fram och hur får man ned kostnaden?
“Vi gör en kartläggning varje år om vad en sportlovsvecka i fjällen i Åre kan kosta för en normal tvåbarnsfamilj. Och för säsongen 2025 visar undersökningen att prislappen ökat med cirka 5000 kronor till närmare 47 000 kronor. Det motsvarar 141 procent av en småbarnsförälders genomsnittliga disponibla inkomst. 2018 uppgick motsvarande andel till 93 procent. Boendet utgör den största kostnadsposten. Ett bra sätt att spara pengar är därför att boka lång tid i förväg. Då har man mer att välja på och kan på så sätt komma ner i pris. Generellt sett är det billigare att bo längre ifrån backen. Det kan då emellertid bli svårare att åka hem och äta lunch, men om man tar med sig lunchlåda slår man två flugor i en smäll.”
4. Många nya regler träder i kraft 2025, vilka förändringar tror du kommer få störst inverkan på privatekonomin?
“För de som jobbar kommer skatten på arbete minska påtagligt, särskilt för de som har högre lön. Det är en följd av det nya jobbskatteavdraget, en uppjustering av brytpunkten för statlig skatt samt slopandet av avtrappningen av jobbskatteavdraget. Det innebär en större utväxling på arbete, och ger därmed ökade incitament till att jobba mer. För de som är pensionärer, men som vill jobba, är det glädjande att tjänstepensionen kommer kunna pausas från och med 2025 med de nya reglerna som träder i kraft vid årsskiftet. Regelförändringarna bidrar till att fler pensionärer kommer kunna arbeta längre utan att de åker på en skattesmäll när inkomsten adderas på pensionen, som det är idag.”
5. Hur är du själv med pengar, är du duktig på att spara eller behöver du vara hård mot dig själv för att inte bli en “slösa”?
“Jag tror inte att jag avviker på något särskilt sätt när det kommer till konsumtion och sparande. Jag är nog rätt normal, och varken bättre eller sämre än någon annan. För egen del har jag en buffert som jag inte rör förutom i nödfall. Sedan har jag en pott pengar till sommarresan samt ett sparande till dottern, som fylls på löpande under året. Därtill har jag ett eget långsiktigt sparande, i fonder som i stort följer börsen. Även det sparandet fylls på löpande genom en stående månatlig överföring. Jag har märkt att jag sparar mer när pengarna går direkt till mitt investeringssparkonto med automatiska fondköp. Det är svårare att konsumera pengarna när de inte är så tillgängliga. Att lära sig leva på 90 procent av sin inkomst, eller ännu lägre nivåer, är ett bra sätt att hålla i pengarna.”
Läs mer:
SEB:s allokeringschef: Här får du bäst avkastning nu – Dagens PS
Nina Siemiatkowski: “Mer hoppfull att lösa klimatkrisen i dag” – Dagens PS
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.
Bevakar börs, finans och sparande på Dagens PS. Skriver om både svenska och utländska aktier och marknadsplatser. Bevakar såväl små som stora företag med särskilt fokus på investeringstrender som påverkar breda grupper av sparare. Håller ett särskilt öga på snacket på finanstwitter.