Den globala skulden slog rekord under Q3 i fjol och nu varnar ekonom för att världen står inför en skuldkris som kommer sträcka sig över ett decennium.
Ekonom varnar för "skuldernas årtionde"
Mest läst i kategorin
“Jag förutspår att de kommande tio åren kommer att bli skuldernas årtionde. Den globala skuldsättningen ställs på sin spets. Det kommer inte att sluta bra”, säger nationalekonomen Arthur Laffer, vd för investerings- och förmögenhetsrådgivningen Laffer Tengler Investments, till CNBC.
Skulden uppgick till 307,4 biljoner dollar
Under tredje kvartalet 2023 uppgick den globala skulden till till astronomiska 307,4 biljoner dollar, vilket är nytt rekord.
Som andel av den globala bruttonationalprodukten har skulden stigit till 336 procent, framgår det.
Som en jämförelse låg den genomsnittliga skuldkvoten på 110 procent för utvecklade ekonomier 2012, konstaterar CNBC.
I tillväxtekonomier låg skuldkvoten då på i genomsnitt 35 procent.
Under fjärde kvartalet 2022 var andelen av världens BNP 334 procent.
Allt enligt en ny rapport av Global Debt Monitor från Institute of International Finance.
Senaste nytt
Ekonomen: Finanspolitisk död hotar stora länder
“För att klara av skuldbetalningarna beräknas omkring 100 länder behöva skära ned på utgifterna för kritisk social infrastruktur, inklusive hälso- och sjukvård, utbildning och socialt skydd”, skriver den amerikanska nyhetskanalen i artikeln.
För stora länder som inte tar tag i sin gigantiska skuld väntar “en långsam finanspolitisk död”, slår ekonomen Arthur Laffer fast.
Tillväxtekonomier som blundar för problemet kan “mycket väl”, säger han, “gå i konkurs”.
När det gäller det snabbt växande skuldberget i världen uppges USA, Storbritannien, Japan och Frankrike stå för 80 procent av skulduppbyggnaden.
Åtminstone var det så under första halvåret i fjol.
De största skuldökningarna märktes i Kina, Indien och Brasilien.
Enligt Arthur Laffer är skattehöjningar ett sätt för länderna att få ner de enorma skulderna, det andra alternativet är att få ekonomin att växa snabbare.
Läs även: Rusch till skört Indien när Kinabörsen skakar Dagens PS
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.