Preem-miljardären Mohammed Al-Amoudi, en av Sveriges största utländska privata investerare, vill inte svara på Di:s fråga om varför hans nu konkursade ägarbolag inte betalade sina lån till Deutsche Bank.
Efter konkursen – det vill Preem-ägaren inte svara på
Mest läst i kategorin
Petroswede Europe AB begärdes och drevs på förekommen anledning i konkurs av den tyska storbanken, som hävdade att Preem-ägaren Mohammed Al-Amoudis holdingbolaget var på obestånd.
MISSA INTE: Vattenfall riskerar miljardböter för manipulerade elpriser i fjol
Petroswede Europe AB är ett holdingbolag för Preem-miljardärens 100-procentiga ägande i det svenska oljebolaget SPE.
Företaget betalade inte sina lån på motsvarande över 3 miljarder kronor till Deutsche Bank och fick nobben på uppskov med betalningarna av Stockholms tingsrätt.
Enligt Dagens Industri har Petroswede Europe AB skulder på nästan 4 miljarder kronor. Merparten – 3,3 miljarder kronor – uppges vara till Deutsche Bank.
Tar bladet från munnen men svarar inte på grundfrågan
Bolaget drivs nu av konkursförvaltare, och konkursen kommer enligt uppgift inte att bestridas. I konkursboet finns enligt preliminära beräkningar en brist på drygt 2 miljarder kronor, men det är avhängigt om man lyckas sälja oljebolaget SPE som enligt uppskattningar kan dra in 1,5 miljarder kronor.
Den saudisk-etiopiske affärsmannen Mohammed Al-Amoudi, 76 år, bryter nu tystnaden i en Di-intervju, som dock sker via hans kommunikationskonsult och talesperson, Tim Hendry.
Tidningen får dock inget svar på frågan varför Petroswede Europe AB inte betalade sitt lån till Deutsche Bank, samtidigt som drivmedelsjätten Preem hade rekordförsäljning och genererade en rekordvinst 2022.
Däremot förnekar man att ägarbolaget i oljemiljardärens svenska företagsimperium var på obestånd när beslutet togs om konkurs.
Senaste nytt
Talespersonen: De andra företagen i Sverige blomstrar
“Mohammed beklagar att Petroswede försatts i konkurs av en domstol i Stockholm. Den utlöstes av Deutsche Bank som det sista steget i en finansiell förhandling mellan Mohammed och banken”, skriver Tim Pendry till Di.
I artikeln ventileras frågan hur det står till med Preem-miljardärens företagsimperium i Sverige med tanke på den nu aktuella konkursen.
“Det finns ingen direkt koppling mellan konkursen för Petroswede och Mohammeds ägande och investeringar i andra svenska företag”, hävdar Tim Pendry och tillägger att övriga företag i Sverige som Mohammed Al-Amoudi investerat i “blomstrar”.
Läs även: Klimatskurkarna: Bolagen med mest utsläpp
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.