Dagens PS

Efter galna börsåret – har tåget lämnat stationen?

Har USA-tåget lämnat stationen?
Har börståget i USA lämnat stationen eller är det fortfarande lägligt att hoppa på? (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 22 nov. 2024Publicerad: 22 nov. 2024

USA har levererat en makalös tillväxt på börsen i år som gett ett stort avtryck i det svenska sparandet. Lever den amerikanska börsdrömmen vidare?

ANNONS

Mest läst i kategorin

I år har det lönat sig att vara illojal mot de flesta svenska aktierna. 2024 har börsen i USA levererat en minst sagt märkvärdig tillväxt, samtidigt som Stockholmsbörsen just nu går mot ett ganska mediokert år.

Bland annat har det gett Sverige ännu ett fantastiskt år för svenska premiepensionssparare och för de hundratusentals svenskar som äger aktier i amerikanska bolag som Nvidia, Tesla och Apple.

Men så till den eviga frågan för sparandet på börsen. Har tåget gått för USA? Har man missat chansen? Många tror inte det. Snarare tror man att USA:s börser bara har börjat sin dominans.

Ett sjukt starkt börsår fortsätter att leverera i USA. (Bild: Google)

Globalfonder – mycket USA men inte bara

Ett sätt att få in en fot på marknaden i USA är globalfonder. Dessa är redan väldigt populära bland svenska småsparare, och har ofta en stor exponering mot USA utan att lägga alla ägg i den korgen.

“Fördelen med en globalfond är att det ger en god riskspridning och det finns många alternativ med låga avgifter. Men även om det låter brett att få exponering mot hela världsekonomin så ser inte riskspridningen ut som man kan tro. USA utgör över 70 procent av många globalfonder”, säger Avanzas sparekonom Philip Scholtzé

Sprid dina risker: Så kan du välja globalfond

Vill du sprida din risk utanför Sveriges gränser? Då kan globalfonder vara en lämplig lösning. Ta del av några grundläggande tips och tankar innan du väljer globalfond.

ANNONS

Senaste nytt

Starkt år i USA fortsätter

ANNONS

Aktier från USA fortsätter att öka sin dominans över globala motparter, drivet av en stark ekonomi och teknologisk tillväxt. S&P 500 har stigit med över 25 procent under 2024 och ligger därmed långt före index i Europa, Asien och tillväxtmarknader.

Den nuvarande premiumnivån för S&P 500 i förhållande till internationella aktier är den högsta på mer än 20 år. Investerare förväntar sig att Donald Trumps ekonomiska politik, om den genomförs framgångsrikt, kan ytterligare stärka denna dominans, trots risker som en potentiell handelskonflikt eller en växande federal skuld.

Landets ekonomi bakomliggande faktor

Analytiker projicerar att vinsterna för S&P 500-företag kommer att öka med 9,9 procent i år och 14,2 procent nästa år. Den amerikanska ekonomin förväntas växa med 2,8 procent under 2024 och 2,2 procent under 2025, jämfört med 0,8 procent och 1,2 procent för länderna inom euroområdet.

Trumps planer att höja tullarna på importerade varor kan också ge USA en ytterligare konkurrensfördel, vilket kan påverka andra länder negativt.

Många strategier rekommenderar att övervikta amerikanska aktier i portföljen, med förväntningar om att de kommer att fortsätta överträffa sina internationella motsvarigheter under det kommande året.

Läs även: EU hotar svenska företag: “Tröskeln har blivit högre”. Realtid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]